PlusAnalyse

Ieder1: een mars door totaal verdeeld Nederland

De manifestatie Ieder1, de tocht zondag van Amsterdam-Zuidoost naar het Museumplein, lijkt veel meer te worden dan een politiek correct feestje voor de grachtengordel.

Marcel Wiegman
PVV-leider Geert Wilders, gisteren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders, gisteren tijdens de Algemene Politieke BeschouwingenBeeld anp

Weer eens wat anders: een positief geluid. Laten we houden van elkaar, waar we ook vandaan komen. Dat klinkt toch anders dan: grenzen dicht, geen Turk meer erin (aldus Geert Wilders).

Terwijl men in de Tweede Kamer de afgelopen dagen naarstig naar een antwoord zocht op de vraag of Nederland Nederland nog wel is, maken duizenden zich op om zondag van het Arenapark in Zuidoost naar het Museumplein te wandelen om de diversiteit van het land te vieren.

Dat is nog een flink eind lopen zonder ruzie te krijgen.

Met trillende stem, een traantje in de ooghoek, mocht acteur Nasrdin Dchar woensdag bij De Wereld Draait Door voor een miljoenenpubliek een emotionele oproep doen om zich aan te sluiten bij zijn nieuwe beweging: Ieder1. Dat heeft zijn effect in elk geval niet gemist, getuige de exponentiële groei van steunbetuigingen sindsdien.

Tegenwicht
De organisatie 'wil een stem geven aan al die Nederlanders die de verschillen in de samenleving zien als een kracht'. Het appèl: 'Thuiszitten gaat niet helpen. Daarom willen we lopen met jullie, met elkaar, met iedereen!'

Dchar, zegt hij, wil lopen 'als tegenwicht tegen de groeiende verdeeldheid die debatten over vluchtelingen, integratie en Zwarte Piet teweegbrengen'.

'Pleur op'
Een grachtengordelfeestje in politiek correct Amsterdam? Dat zou nog weleens kunnen meevallen. De gemeente Rotterdam heeft inmiddels bij monde van burgemeester Ahmed Aboutaleb gratis bussen ter beschikking gesteld. Ook VVD-burgemeester Jozias van Aartsen roept de inwoners van zijn eigen Den Haag op om naar de hoofdstad te komen.

Het positieve geluid.

"De mensen snakken ernaar," liet Mark Rutte gisteren nog weten in het belangrijkste politieke debat van het jaar, de Algemene Politieke Beschouwingen. Er heerst onzekerheid, aldus de VVD-premier. Dus wat willen 'de mensen' horen? Nederland blijft Nederland. Ook een opvatting waar je de straat voor op kunt gaan.

Rutte 'haat het begrip multiculturele samenleving' en roept 'pleur op' tegen rellende jongeren van Turks-Nederlandse komaf. Zijn PVV-collega Wilders zegt eenvoudig: "Het is afgelopen met Nederland als we ons land niet terugveroveren," en wint er weer wat zetels bij.

Het zijn woelige tijden.

Stille meerderheid
Wie wijst de weg? VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, die zonder een moment met de ogen te knipperen zegt: onze cultuur is beter?

Of de Amsterdamse PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan, die in een enthousiasmerend spotje voor Ieder1 op ernstige toon verklaart: "Het gaat goed met de stad. Dat heeft ermee te maken dat Amsterdam een diverse stad is met 180 verschillende nationaliteiten. Als die het goed met elkaar doen, ligt de wereld open. Letterlijk en figuurlijk."

Zondag wordt er gelopen.

"Ik wil de stem zijn van de grote stille meerderheid die vooruit wil," zei Rutte gisteren in de Tweede Kamer. Wie wil dat niet? De vraag is alleen: loopt die meerderheid straks zwijgend over straat of staat ze stiekem langs de kant boe te roepen?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden