Pluscolumn

Ieder zijn eigen sprookje: de Kleine Messi

Ellen Dikker had heel lang niets met voetbal, totdat haar zoon werd gescout door Ajax. Iedere zaterdag schrijft zij in Het Parool een column over haar 'Kleine Messi'.

Ellen Dikker
Ellen Dikker Beeld Wollf
Ellen DikkerBeeld Wollf

De Kleine Messi heeft ook een broertje. Dat is bepaald geen Messi. Hij zegt zelf kok te willen worden. Of knutselman. 'Circusdeliteur' is ook een optie.

Maar hij is pas vier, dus zijn beroepskeuze schommelt nog wat heen en weer. Hoe dan ook, hij wordt geen voetballer. Hij toont werkelijk nul interesse voor de bal. Als je een balletje naar hem schiet, loopt hij stoïcijns door. Hij merkt de bal niet eens op. Zijn grote broer houdt stug vol dat het nog komen kan. "Oké, misschien wordt hij geen aanvaller, maar ik denk dat hij een hele goede verdediger kan worden. Want als hij iets wil dan geeft hij niet op. Dus die kom je echt niet zomaar voorbij."

Als een hondje probeert hij hem te dresseren. "Mam, vraag eens wat zijn lievelingsclub is." Voor ik de vraag gesteld heb, antwoordt het Kleine Broertje al braaf: "Ajax." Om er zingend aan toe te voegen: "Dit is mijn club, mijn ideaal, dit is de mooiste club van allemaal." Grote Broer fluistert de woorden zachtjes mee. Vervuld van trots dat zijn inspanning tot zo veel resultaat leidt. "En mam, vraag nou maar eens wat zijn lievelingskleuren zijn." Het Kleine Broertje weet wat hem te doen staat: "Rood en wit," dreunt hij keurig op. Grote Broer rolt over de grond van het lachen. Zo'n klein broertje kan toch wel heel leuk zijn.

Maar het klapstuk moet nog komen. "Kijk mam, wat hij kan." Hij dirigeert het Kleine Broertje naar een paar meter voor mijn neus. Met z'n rug naar me toe. Achter de hielen van zijn voeten plaatst hij de bal heel precies. "Eén, twee, drie, go!" Het Kleine Broertje tikt de bal weg. "Kijk, een hakje! Hij kan gewoon een hakje hè mam. Op zijn leeftijd. Dat is echt knap hoor."

Ik laat hem in de waan en til het Kleine Broertje bij me op schoot.
"Roodkapje of Sneeuwwitje?" vraag ik bladerend door het sprookjesboek. Nu blijkt hij goed te kunnen kiezen tussen rood en wit. "Sneeuwwitje," zegt hij gedecideerd. Want hij is helemaal verzot op de zeven dwergen die daar door het bos stiefelen. Zo heeft ieder zijn eigen favoriete dwerg. Die van mijn oudste zoon loopt niet door het bos maar raast over het voetbalveld. En het leven van deze dwerg is net zo goed een sprookje. Want wat Messi kan, is even onwaarschijnlijk als wakker gekust worden door een prins.

e.dikker@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden