Idse Tromp (10) wil stemrecht: 'Kinderen zijn de toekomst'

Kinderen te jong om te stemmen? Echt niet, vindt Idse Tromp (10) uit West. Daarom begon hij met Luca Meulenhoff (9) een petitie om aan de Tweede Kamer te overhandigen. Zaterdag bespreken ze hun plannen in het Jeugdjournaal.

Jorien van der Keijl
Idse Tromp (rechts) met vriend Luca Meulenhoff en Malou Petter van het Jeugdjournaal Beeld Idse Tromp
Idse Tromp (rechts) met vriend Luca Meulenhoff en Malou Petter van het JeugdjournaalBeeld Idse Tromp

"Al die besluiten die de regering neemt, gaan over de toekomst. En kinderen zijn de toekomst, dus moeten ze meebeslissen," zegt Idse stellig.

Hij veegt de leeftijdskwestie meteen van tafel. "Sommige kinderen weten beter waar ze het over hebben dan volwassenen. Die vullen maar wat in."

Idse houdt van de natuur en van dieren. Het kappen van bomen vindt hij een belangrijk thema. "Het bosgebied in de Veluwe moet blijven. Voor kinderen is dat belangrijk want die kunnen langer genieten van de natuur."

Dierenambulance
Idses keus valt - niet geheel verrassend - op GroenLinks, maar het liefst richt hij zelf een partij op. Een naam heeft hij ook al: de PVDMT, dat staat voor Partij Voor De Mooie Toekomst.

Eenmaal in de politiek zou hij meteen zorgen dat dierenambulances blauwe sirenes krijgen, zodat ze voorrang hebben in het verkeer. "Ik heb zelf een kat. Als die gewond is, zijn ze er snel bij."

Tweede Kamer
In de rubriek Dwars in het Jeugdjournaal gaan ze met minister Kajsa Ollongren van Binnenlanse Zaken in gesprek over het kinderstemrecht.

Minister Ollongren wil zeker gaan nadenken of de leeftijdsgrens verlaagd moet worden. "Ze stelde zestien voor. Toen zei ik om te onderhandelen meteen veertien. Maar dat vond ze te jong."

Als meer dan 40.000 mensen de petitie ondertekenen, moet de Tweede Kamer het kinderstemrecht bespreken. Idse is optimistisch: "Er kijken 400.000 kinderen naar het Jeugdjournaal, dus we hebben maar een tiende van de kijkers nodig."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden