Column

Idioot

THEODOR HOLMAN

Het lijkt wel of het net zich rond Wouter Bos en Nout Wellink sluit.

30 september. We kijken televisie en volgen het debat. Wouter krijgt een vraag van de SP'er Ewout Irrgang over de koopsompolissen. Wouter zegt iets wat hij nooit had mogen zeggen: ''Die provisies van tachtig procent bij DSB zijn idioot.''

Idioot. Alleen die opmerking zou al genoeg geweest kunnen zijn voor het failliet van DSB.

Pieter Lakeman had ook al gesteld dat die provisies zo ­idioot waren dat volgens hem DSB failliet moest. Terecht: je gaat je geld toch niet stallen bij een bank die zulke idiote financiële goocheltrucs uithaalt?

Bos en Lakeman zijn het dus eens over trucs van Scheringa, beiden zeggen iets wat ze niet mogen zeggen, maar Bos meent dat Lakeman te ver is gegaan. Vreemd.

Donderdag onthulde Het Financieele Dagblad dat er 'een geheime brief' is van de Autoriteit Financiële Markten uit... juni. In die brief stond dat er zes 'grote financiële instellingen' in Nederland zijn die ook zulke hoge provisies regelen. Zes. Met andere woorden: DSB was helemaal geen uitzondering. Die idioot hoge provisies zijn eerder ­regel dan uitzondering.

Zitten daar instellingen bij die door Wouter Bos van geld zijn voorzien? Waarom kreeg DSB dan geen krediet meer van de Nederlandsche Bank?

Overigens werd dit onderzoek al in juni 'vertrouwelijk' gestuurd naar het ministerie van Financiën. Dus toen Bos zijn verkeerde opmerkingen maakte, wist hij al drie, bijna vier maanden dat er meer banken waren met zo'n idiote provisie. Staan die nu ook op omvallen? Het wordt echt tijd voor een parlemen­taire enquête.

Dan Nout Wellink.

Donderdag werd bekend dat Frank de Grave, die was aangesteld als directeur, opvolger van Zalm, door Dirk Scheringa werd ontslagen omdat hij in de boeken van de bank wilde ­kijken Er was iets niet pluis. Toen De Grave ontslagen was, is hij gaan praten met Wellink van de Nederlandsche Bank. Dit is al minstens twee maanden geleden gebeurd.

Wellink heeft daarop niets gedaan. Waarom niet? Kortom: Bos en Wellink waren allang van alle misstanden op de hoogte. Ze namen een glas, ze deden een plas, en lieten de boel zoals die was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden