Update

Ict-probleem bij politie is catastrofaal

HILVERSUM - De computerproblemen bij de politie hebben ''catastrofale vormen'' aangenomen. ''Het niet functioneren van onze systemen raakt de slagader van mijn organisatie.'' Dat schrijft de korpschef van de regiopolitie IJsselland, Peter-Jaap Aalbersberg, in een vertrouwelijke brief aan Vts PN (voorziening tot samenwerking Politie Nederland), de organisatie die verantwoordelijk is voor de ICT bij de politie.

Tv-rubriek NOVA citeerde woensdagavond uit de brief. Volgens Aalbersberg is er sprake van een crisissituatie. Hij noemt het onacceptabel dat de politie door haperende computersystemen burgers teleur moet stellen. Volgens Nova refereert de korpschef met zijn noodkreet niet alleen aan de computerstoring waar aan aantal korpsen in Noord- en Oost-Nederland sinds een week mee te maken hebben, maar aan de gebrekkige werking van het totale systeem.

In NOVA zei Jan Willem van de Pol van de politiebond NPB dat de storingen bij de acht korpsen in het oosten en noorden soms gevolgen voor de veiligheid heeft en tot maatregelen voor agenten leidt die wat hem betreft niet door de beugel kunnen. Zo wordt agenten gevraagd hun administratie op de computer thuis te doen. ''Dat is 'not done'. Je gaat niet operationele politie-informatie op je privécomputer zetten'', aldus Van de Pol. ''De beveiliging en procedures die je op een politiecomputer hebt, heb je natuurlijk niet thuis.''

Eerder deze week wees politiebond ACP ook al op de onvolkomenheden van de politie-ICT. De bond stelde een zwartboek samen en heeft dat aan het korpsbeheerdersberaad aangeboden.

Dinsdag schreef minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer dat de oorzaak van de computerstoring in het oosten en noorden nog niet is gevonden. Vts PN heeft een crisisorganisatie opgericht. Ter Horst kondigde in de brief een extern onderzoek naar de ICT-problematiek bij de politie aan. Dit zal plaatsvinden zodra de situatie in Noord-Oost Nederland is verholpen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden