Ict-probleem Amsterdam escaleert

De gemeente Amsterdam geeft jaarlijks 128 miljoen euro uit aan automatisering. Per ambtenaar is dat negenduizend euro. Foto ANP Beeld
De gemeente Amsterdam geeft jaarlijks 128 miljoen euro uit aan automatisering. Per ambtenaar is dat negenduizend euro. Foto ANP

AMSTERDAM - De automatisering van Amsterdam is totaal uit de hand gelopen. De kosten zijn anderhalf keer hoger dan in andere grote gemeenten. Er moet snel ingegrepen worden.

Een recent, alarmerend rapport van de Dienst ICT schetst een somber beeld. 'De problemen met ict dreigen Amsterdam boven het hoofd te groeien.' Als niet snel drastisch wordt ingegrepen, blijft Amsterdam te veel geld uitgeven, kunnen bestuurlijke doelen niet gehaald worden, zullen burgers gaan klagen, en kunnen wettelijke eisen mogelijk niet meer gehaald worden. 'Het roer moet nú radicaal om,' aldus het rapport ICT op Open Amsterdams Peil.

De gemeente Amsterdam geeft jaarlijks 128 miljoen euro uit aan automatisering. Per ambtenaar is dat negenduizend euro. Andere grote gemeenten doen het met ruim vijfduizend euro per ambtenaar per jaar.

De oorzaak ligt volgens het rapport in het grote aantal langs elkaar heen werkende stadsdelen en diensten.
Al sinds 2003 wordt vastgesteld dat de ict in Amsterdam slecht georganiseerd is. Twee jaar geleden verscheen een rapport van onderzoeksbureau McKinsey waarin dat nog eens werd vastgesteld. In aansluiting op de aanbevelingen van dat rapport is er een Dienst ICT gekomen, met als directeur Claudia Andrade-de Wit. Tot nu toe is er niet voldoende gebeurd, ook omdat er te weinig druk achter zit. ''Met de strategie van de 'verleiding' is veel kostbare tijd verloren gegaan,'' stelt Andrade-De Wit.

De gemeente denkt de komende jaren vat te krijgen op de problemen, door een eenmalige investering van 100 miljoen euro. PvdA, VVD en GroenLinks, die het nieuwe stadsbestuur vormen, hebben daartoe besloten. Dat moet leiden tot een bezuiniging van dertig miljoen euro per jaar. Het terugverdienen begint feitelijk pas in 2016. Belangrijkste maatregel is het wieden in de grote verscheidenheid aan programma's. Dat zal worden teruggebracht van vijftienduizend naar ongeveer drieduizend.

Chris Verhoef, hoogleraar informatica aan de VU, vindt de voorstellen 'uiterst discutabel'. Als alles goed gaat ,wordt er volgens hem pas in 2018 geld terugverdiend. Maar er wordt geen rekening mee gehouden dat de investering misloopt of achterhaald is op het moment dat die is ingevoerd. ''De kans is groot dat dit geld niet effectief besteed zal worden. Wat mij betreft: nu afschieten wegens een business case met heel veel vraagtekens.'' (ADDIE SCHULTEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden