Iconische Oesterbar verkocht en mogelijk gesloten

De Oesterbar aan het Leidseplein is verkocht wegens onvoldoende inkomsten. Mogelijk gaat het iconische restaurant binnenkort sluiten.

Hiske Versprille
Ook als het wel Oesterbar blijft heten, zal het sowieso een compleet andere zaak worden. Beeld Marijke Stroucken
Ook als het wel Oesterbar blijft heten, zal het sowieso een compleet andere zaak worden.Beeld Marijke Stroucken

Terwijl de hippe, laagdrempelige visgelegenheden als paddenstoelen uit de grond schieten, lijkt het oudste en bekendste visrestaurant van de stad het niet te hebben gered.

De Oesterbar, al bijna tachtig jaar een begrip op het Leidseplein, werd vorige maand door eigenaar Jan Wieger van der Linden van de hand gedaan. Hij noemt exploitatie van het restaurant, dat hij in 2004 kocht van de beruchte horecamagnaat Sjoerd Kooistra, "een enorme verliespost".

Het restaurant, dat in 1939 opende, kent een roemruchte geschiedenis. Tot in de jaren negentig liep iedereen die gezien wilde worden - acteurs en Ajacieden, politici en penoze- er de deur plat. Beroemd waren, naast de oesters met Chablis, de aan tafel gefileerde zeetongen met gebakken aardappelen en het enorme aquarium met siervissen.

Reputatie
Onder Kooistra verslofte de boel ernstig. Hoewel Van der Linden naar eigen zeggen voor acht ton aan het pand vertimmerde, hernam de zaak nooit meer de reputatie van weleer.

Van der Linden: "'s Avonds kregen we het vaak nog wel vol, maar 's middags was het stil en ook het zaaltje op de bovenverdieping bleef leeg." Nu het Leidseplein de komende jaren ook nog overhoop ligt, kon de eigenaar de hoge huur niet meer opbrengen.

Hij verkocht de exploitatie aan Jan Willem Mankes, een vastgoedhandelaar aan wie hij zes jaar geleden ook al het pand had verkocht. "Met pijn in het hart," zegt hij. "Helaas is het niet geworden wat we ervan hadden gehoopt. Het Leidseplein is misschien gewoon niet meer de plek voor zo'n restaurant."

De nieuwe eigenaar Mankes zegt nog niet te weten of het restaurant open blijft - hij is met meerdere potentiele pachters in gesprek. Ook als het wel Oesterbar blijft heten, zal het sowieso een compleet andere zaak worden. "Want die oude Oesterbar," zegt hij, "is niet meer van deze tijd".

Lees ook deze speciale aflevering van 'Proefwerk' door Arnon Grunberg: De Oesterbar is perfect voor vreemdgaan (8+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden