Iconisch kunstwerk De kus keert terug in Zuidoost

De kus was lang te zien bij het inmiddels gesloopte kantorencomplex De Heerd op de Frankemaheerd in Zuidoost.Beeld Eva Plevier

De kus, het iconische kunstwerk van Jeroen Henneman, krijgt een plaats bij het Anton de Kom­plein. Als alles volgens plan verloopt, zal de stalen oproep tot tederheid vanaf begin volgend jaar weer te zien zijn.

Ook kunstenaar Jeroen Henneman is opgelucht dat De kus terugkeert in de openbare ruimte. Hennemans werk heeft drie jaar in de opslag doorgebracht. “Ik verheug mij op het weerzien,” laat de kunstenaar in een korte reactie weten.

Met de plaatsing komt een einde aan een langdurige zoektocht naar een geschikte plek voor het kunstwerk. In 2016 had het zijn stek op de Frankemaheerd verloren toen kantorencomplex De Heerd werd gesloopt.

Dat was het startsein voor een speurtocht naar een nieuwe locatie. Andere stadsdelen waren graag bereid de twintig meter hoge blikvanger artistiek asiel te bieden, maar Zuidoost wilde het werk per se voor het stadsdeel behouden.

Dat was geen sinecure. Aanvankelijk was er geen duidelijkheid over wie de eigenaar was van het verweesde kunstwerk, dus er moesten afspraken worden gemaakt over de kosten van opslag en herplaatsing.

Flinke klus

Ook artistiek waren er eisen. Het werk moet van alle kanten vrij te zien zijn, en Henneman stelde als voorwaarde dat het beeld juist vanwege het contrast in de bebouwde omgeving moet staan. Daardoor vielen de parken af.

Samen met de kunstenaar werden meer dan tien verschillende plekken bekeken. Uiteindelijk is de keuze gevallen op het Anton de Komplein. Het beeld komt aan de zuidzijde, achter het politiebureau. De voorbereidingen voor de herplaatsing worden verricht door Kunstwacht, een Delfts bedrijf dat gespecialiseerd is in beheer en onderhoud van beeldende kunst in de openbare ruimte.

Het plaatsen van De kus op een nieuwe locatie is een flinke klus, zegt Jesper Schreuder namens Kunstwacht. De voorbereidingen bestaan onder andere uit het regelen van de benodigde vergunningen bij de gemeente, en het verrichten van een hoop rekenwerk. Schreuder: “Het werk is 23 meter hoog en weegt zestien ton. We redden het niet met een blokje beton als ondergrond. Er zullen palen de grond in moeten en daarop komt een betonnen vloer.”

Afhankelijk van een soepele gang van zaken, hoopt Kunstwacht dat De kus in het voorjaar van 2020 op zijn nieuwe plek te bewonderen zal zijn. “We streven naar januari, maar dan moet alles meezitten.”

Buitengewoon geliefd

De kus, onthuld in 1982, bestaat uit drie stalen delen, die samen de profielen vormen van een kussende man en vrouw. Henneman noemde het werk een staande tekening, waarin de lucht de beeltenis weergeeft.

Annet Zondervan, directeur van het Centrum voor Beeldende Kunst in Zuidoost, zegt ontzettend blij te zijn met de terugkeer van De kus. “Het is een buitengewoon geliefd beeld van een gerenommeerd kunstenaar.”

Dat laatste is niet zonder belang in het stadsdeel, voegt Zondervan toe. “In de jaren dat het slecht ging met de Bijlmer, was een kunstwerk van Henneman iets om trots op te zijn. Dat betekende echt iets.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden