Iceman Wim Hof: Mijn methodiek is niet dodelijk

De drie mensen die de ademhalingsoefeningen van 'iceman' Wim Hof deden en in 2015 overleden, pasten zijn technieken volgens Hof zelf helemaal niet toe.

Hof tijdens een wereldrecordpoging met zoveel mogelijk mensen op blote voeten over het ijs lopen in 2013 Beeld anp
Hof tijdens een wereldrecordpoging met zoveel mogelijk mensen op blote voeten over het ijs lopen in 2013Beeld anp

'Dit heeft niets met mijn methodiek te maken," zei Hof dinsdagmiddag tegen BNR Nieuwsradio. Het Parool berichtte zaterdag over zeker drie sterfgevallen vorig jaar onder beoefenaars van de ademhalingstechnieken van Hof: een Nederlander, een Zuid-Afrikaan en een Canadees.

Verdrinking
Alle drie verdronken in een zwembad. Uit door Het Parool ingeziene autopsierapporten van twee van hen bleek verdrinking de doodsoorzaak en bijvoorbeeld niet een hartstilstand. Voor nabestaanden is er geen twijfel over mogelijk en overleden de twee na het toepassen van oefeningen van Hof.

De iceman houdt het zelf op de ook in Het Parool aangehaalde "shallow water black-out", verdrinken in ondiep water als gevolg van een gebrek aan zuurstof in de hersenen. Een verschijnsel dat volgens de Shallow Water Blackout Prevention op de loer ligt bij lange series van het inhouden van de adem, waarna bedoeld of onbedoeld hyperventilatie optreedt.

Te agressief uitgeademd
En dat is volgens Hof anders dan de techniek die hij voorschrijft, namelijk een aantal keer diep inademen maar en niet helemaal uitademen, gevolgd door een periode van niet ademen. Dat kan, zo zegt hij, weliswaar hyperventilatie tot gevolg hebben maar geen verlies van bewustzijn. "Mensen die "shallow water blackout" hebben, hebben veel te agressief uitgeademd".

De sterfgevallen betreurt Hof hoe dan ook. "Ik zit hier echt helemaal mee. Ik weet hoe dat is, ik heb het zelf meegemaakt."

Lees ook: Wim Hofmethode: een dodelijke ademhalingsoefening [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden