ICC kan in actie komen tegen Noord-Korea

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag kan door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties worden ingeschakeld tegen het Noord-Koreaanse regime. Het hof is geen VN-organisatie, maar de deelnemende landen hebben vastgelegd dat het ICC ook gaat over zaken die de Veiligheidsraad aan het hof voorlegt. Dat is bijvoorbeeld het geval met de zaak tegen de Sudanese president Omar Hassan al-Bashir over zijn rol in Darfur en met misdaden tijdens de Arabische Lente in Libië.

Redactie
Fabriekswerkers marcheren in Pyongyang (archieffoto, 2003). Beeld anp
Fabriekswerkers marcheren in Pyongyang (archieffoto, 2003).Beeld anp

Het ICC vervolgt in beginsel wereldwijd volkenmoord (genocide), oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, wanneer dat op landelijk niveau wordt nagelaten.

Maar het hof buigt zich zonder bemoeienis van de Veiligheidsraad alleen over zaken die betrekking hebben op een aangesloten land of een land dat de bevoegdheid zonder te zijn aangesloten, toch aanvaardt. Het kan zich bezighouden met misdaden op het grondgebied van een aangesloten land en misdaden die burgers uit aangesloten landen elders plegen.

Mandaat
Tot dusverre zijn 122 landen aangesloten en Noord-Korea hoort daar niet bij. Zuid-Korea is wel partij bij het Statuut van Rome, het ICC-oprichtingsverdrag. Daarom kan het ICC de Noord-Koreaanse aanval op het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong in 2010 onderzoeken. Dat onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden is nog in de voorbereidende fase.

Het is trouwens nog maar de vraag of de Veiligheidsraad het ICC een mandaat geeft voor Noord-Korea. China en Rusland behoren tot de grootmachten die een veto hebben in de raad. Daarom krijgt het ICC maar geen mandaat voor Syrië, ondanks het feit dat de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, Navi Pillay, daar al lang op aandringt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden