ICC getuigen na vrijlating naar vreemdelingenbewaring

De drie getuigen van het Internationaal Strafhof (ICC) uit de Democratische Republiek Congo die al 3 jaar in een cel van het strafhof in Scheveningen vastzitten, worden vandaag vrijgelaten op last van het ICC. Lang kunnen ze niet van hun vrijheid genieten, want Nederland zet ze daarna direct in vreemdelingenbewaring op Schiphol. Dat meldt een van hun advocaten, Flip Schüller, aan het ANP.

Het internationaal strafhof in Den Haag. Beeld ANP
Het internationaal strafhof in Den Haag.Beeld ANP

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dit. Volgens hem moet Nederland van het ICC het drietal overdragen aan Congo. Nederland is daaraan gebonden door een verdrag. De rechtbank in Amsterdam heeft deze overdracht echter verboden.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wilde van de Raad Van State duidelijkheid hoe met deze patstelling om te gaan. De hoogste bestuursrechter besloot daarop vorige week dat de drie getuigen nog niet mogen worden uitgezet. Er loopt nu namelijk een hoger beroep in de asielzaak van de drie bij diezelfde Raad van State.

De woordvoerder van het ministerie zegt dat zolang de asielprocedure nog in Nederland loopt, de drie niet worden uitgezet. Ze moeten de uitkomst wel afwachten in vreemdelingendetentie.

Joseph Kabila
De mannen kwamen in 2011 naar Den Haag om te getuigen over de rol van de Congolese president Joseph Kabila bij misdrijven en schendingen van mensenrechten. Ze vrezen door de getuigenissen voor hun veiligheid in Congo. De drie vroegen ze hier asiel aan. Ze vrezen door de getuigenissen voor hun veiligheid in Congo.

Hoewel de rechtbank het aannemelijk vindt dat de drie betrokken waren bij misdrijven tegen de menselijkheid, kunnen ze niet zomaar worden teruggestuurd. Er bestaat een 'ernstig risico'' dat het drietal wordt vastgezet en geen eerlijk proces krijgt. 'Bovendien zijn er onvoldoende garanties dat de getuigen niet de doodstraf krijgen'', concludeerde de rechtbank.

Hun advocaten zijn het daar helemaal mee eens. De drie zaten 3 jaar in een ICC-cel in Scheveningen, terwijl ze niet zijn veroordeeld. Schüller: 'Twee van hen hebben dus in totaal al bijna 10 jaar onrechtmatig in detentie doorgebracht.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden