IC-chef Gommers: voorzichtig kijken naar ‘groene fase’

Het aantal nieuwe corona-patiënten dat er dagelijks netto bij komt op de intensive care neemt ‘ongelooflijk snel’ af, ziet Diederik Gommers voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Beeld ANP
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.Beeld ANP

Hij durft zelfs een beetje te kijken naar de ‘groene fase’, waarin de ic-zorg weer op een enigszins gebruikelijk niveau komt.

“Ik ben absoluut opgelucht,” zei de ic-arts woensdag in de Tweede Kamer over de meest recente cijfers. Die laten zien dat er nog steeds meer corona-patiënten op de ic bij komen dan verlaten, maar dat de nettostijging per dag ‘veel harder afneemt dan we gedacht hadden op basis van prognoses’. Als de maatregelen nu versoepeld worden, dreigt echter weer een enorme toename, vreest Gommers.

De afname van het netto aantal nieuwe patiënten betekent ook voor Nederland dat de zogenoemde crisisfase minder snel in zicht komt. Nu geldt voor de ic-afdelingen de ‘gele fase’, waarin de capaciteit is verdubbeld en zorgverleners voor meer patiënten tegelijk moeten zorgen dan normaal. Dinsdag lagen zo’n 1424 corona-patiënten op de intensive care. Als dat aantal zakt naar zevenhonderd, komen we weer in de groene fase, aldus Gommers.

Niet-coronazorg

Als er minder corona-patiënten op de intensive care liggen, moeten ziekenhuizen ook de niet-coronazorg weer oppakken. Dat kan pas op het moment dat de ic-zorg volledig binnen de ic-kamers plaatsvindt. Nu zijn daar ook uitslaap- en operatiekamers voor nodig. Er komt straks een “stuwmeer van uitgestelde zorg”, omdat ic-afdelingen op de pauzeknop hebben moeten drukken vanwege de coronacrisis. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan.

“Ergens daar tussenin willen we nog op vakantie,” zei Gommers. “En rust om dit alles te verwerken. Dat gaat botsen met elkaar en er ontstaat een groot risico op burn-outs bij onze collega’s.”

De crisis heeft er ook toe geleid dat er ‘heel strenge regels’ zijn afgesproken over bezoek op de intensive care, zegt Gommers. Alleen als een naaste komt te overlijden ‘mag je er bij zijn, vaak met meer dan één’. Hij hoopt in de komende weken die regels opnieuw te wegen. “Want het is ondoenlijk, onmenselijk bijna hoe streng we moeten zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden