Ibn Ghaldoun-verdachten hoeven van aanklager niet terug de cel in

Er zijn celstraffen tot 90 dagen en werkstraffen geëist tegen de eersten van de elf verdachten in het proces over de examenfraude vorig voorjaar bij Ibn Ghaldoun in Rotterdam. De aanklager deed dat woensdag voor de rechtbank in Rotterdam.

Bewijsmateriaal dat is getoond tijdens de zitting in de examenfraudezaak van de Ibn Ghaldoun. Beeld anp
Bewijsmateriaal dat is getoond tijdens de zitting in de examenfraudezaak van de Ibn Ghaldoun.Beeld anp

De elf jongeren - negen jongens en twee meisjes - zijn verschillende zaken ten laste gelegd. De officier van justitie vindt dat er bij sommigen genoeg bewijs is voor diefstal van examens en inbraak, bij anderen gaat de aanklager alleen uit van enige betrokkenheid, dan wel verspreiding van de examens.

Bij de geëiste celstraffen wordt het voorarrest afgetrokken, waardoor geen van de verdachten terug de cel in hoeft.

Heling
De rechtszaak draait om de diefstal van in totaal 27 eindexamens vorig voorjaar: 15 vwo-, 10 havo- en 2 vmbo-examens. Deze werden vermoedelijk gefotografeerd. Dat materiaal zou via internet en usb-sticks verder zijn verspreid. De politie spoorde meer dan honderd mensen op die mogelijk in het bezit waren van de toetsen. Zij worden verdacht van heling.

De diefstal had grote gevolgen. Zo moest het College voor Examens een nieuwe eindtoets Frans voor het vwo laten maken. Uiteindelijk moesten landelijk ongeveer 17.000 leerlingen een vervangend examen afleggen.

Hoofdrolspelers
De drie hoofdrolspelers in de examenfraude moeten wat de officier betreft de hoogste straffen krijgen. Daarom eiste ze tegen Safae K. en Kamel el B. - volgens de officier de planmakers - 90 dagen cel. 'Bovendien moeten ze een werkstraf van 240 uur krijgen, ofwel 120 dagen', betoogde de officier Dedy Woei-A-Tsoi.

Annas. B. gaf volgens de aanklager alle openheid van zaken tijdens de politieverhoren, maar had wel een belangrijke rol in het geheel. Om die reden is tegen hem ook 90 dagen cel gevraagd aan de rechtbank. 'Ook zou hij 200 uur werkstraf moeten krijgen', vindt de officier. Net als Safae moet ook Annas, zo eiste de officier als voorwaarde, zich laten ondersteunen en helpen zoals de reclassering aangeeft.

Tegen de andere zes verdachten werden niet veel minder zware straffen geëist: tussen de 90 dagen gevangenisstraf en werkstraffen van 180 uur.

Ibn Ghaldoun in Rotterdam Beeld anp
Ibn Ghaldoun in RotterdamBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden