Ibiza

Onverwachte perfectie in het roze

Van nachtclubs weet ik niet veel en ­ Ibiza zei me dus niets. Maar als een soort filiaal heeft Club Ibiza sinds een paar maanden het restaurant Ibiza, aan de Reguliersdwarsstraat. Het interieur heeft iets nachtclubachtigs, met zwart en comfortabel meubilair en verder een overdaad aan diep roze licht en kleur - daar kan de locatie ook iets mee te maken hebben.

De zaak is ruim en de muziek is eerder Latijns-Amerikaans dan Spaans. Gezellig, zou je haast zeggen.

Er is een kaartje waar op staat dat het hier om de nieuwe Spaanse keuken gaat en daarbij denk je dan aan de frivole experimenten van Ferran Adría van El Bulli, maar gelukkig is wat we zien buitengewoon klassiek. We zien vooral Catalaanse gerechten en daar doe je mij geen kwaad mee.

De kaart is uitgebreid en bevat een aantal favorieten van me, die ik allemaal probeer.

Zo beginnen we met de gegrilde coquilles die met een Catalaanse salade geserveerd worden (€5,50), royaal, perfect plaatgebakken en bijzonder smakelijk.

En dan de Navajas, de scheermessen, buitengewoon simpel, ook op de plaat bereid en van precies de goede maat (te groot en ze worden hard en taai). Ik krijg er zelfs iets gulzigs van. Als u ze nog nooit gegeten hebt, probeer ze dan hier: zes voor €6,50!

Als tussengerecht kiezen we voor de Pollo saltado al ajillo, zes kipkluifjes met knoflook en peterselie: mals, sappig en kruidig (€5,50). Al die voorgerechten zijn bijna zo royaal als hoofdgerechten!

En dan de Sopa de marisco. Dit is zonder enige twijfel de lekkerste vissoep die ik de laatste jaren voorgeschoteld kreeg: stukken kreeft in het pantser - dan heb je nog wat te pulken - gamba, mosselen, almejas, vis en dat alles in een uitstekende bouillon, precies de goede smaak en structuur. Zoiets perfects verrast me (€8,50).

Natuurlijk laten we de Paella niet aan ons voorbijgaan: uitstekend gekookte paella­rijst, lobbig en vol van smaak met weer zo'n mooi assortiment zeebanket, te veel om op te noemen (€24,50, en eigenlijk genoeg voor twee).

Ze gaan hier prat op de beste ingrediënten, dus kunnen we geen weerstand bieden aan de churrasco van Wagyu, 200 gram lende van het beste rundvlees op aarde, het Japanse van dat speciale ras. Goed, je betaalt er iets voor (€28,50), maar dan heb je ook wat bijzonders. Begeleid door uitstekende gefrituurde aardappelkwartjes en een champignonschoteltje. En chimichurri (zie hiernaast), de kruidensaus die er natuurlijk ­eigenlijk iets Argentijns van maakt.

Hoogst merkwaardig. Niet echt een ­vernieuwende Spaanse keuken dus.

Bij de desserts blijkt dat nog sterker. Ze hebben er de toeristische Pijama, een samenraapsel van flan, fruit en ijs, maar er is ook een perfecte Crema Catalana cremada, de oermoeder van de crème brûlée, zoals dat hoort met ei en maïzena, maar met de smaak van kaneel en sinaasappelschil en met een keurig knapperig korstje (€6,50), en bovendien geserveerd met een glaasje van de likeur Crema Catalana.

Dat zat ook bij de goede chocoladetaart (€6,50).

De wijnkaart bestaat uit het complete ­assortiment van Torres, dat wel uitgebreid genoeg is, maar de keuze toch enigszins ­beperkt. Het water is van Ogo en komt in een kogelronde fles, maar ik vind €10,- voor een liter water toch wel wat aan de ­dure kant. Dat zal wel het nachtclubtarief zijn.

Een glas cava Paul Cheneau Brut voor €7,50 is ook nogal prijzig; je kunt als particulier een hele fles al voor €10,95 krijgen.

Niettemin was de maaltijd bij Ibiza toch een klein feestje. Dat is mooi. En met de bon krijg je ook nog gratis toegang tot de Ibiza Club.

8,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden