IAEA: toezicht op Iran kost 4,4 miljoen euro

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) schat dat het toezien op naleving van het atoomakkoord dat met Iran is gesloten zo'n 4,4 miljoen euro kost. Dat cijfer staat in een vertrouwelijk rapport dat gisteren in handen van persbureau Associated Press is gekomen.

Redactie
Oktober vorig jaar: de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Araghchi (rechts) schudt de hand van IAEA-directeur Amano. Beeld ap
Oktober vorig jaar: de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Araghchi (rechts) schudt de hand van IAEA-directeur Amano.Beeld ap

Het rapport is opgesteld voor de bijeenkomst van de bestuursraad van het IAEA aanstaande maandag. De bestuursraad stemt tijdens die bijeenkomst vermoedelijk in met de rol van toezichthouder. De kosten die daarmee gepaard gaan moeten worden opgebracht door de lidstaten.

Het akkoord dat met Iran is gesloten wordt maandag van kracht. Iran perkt de verrijking van uranium in en in ruil daarvoor worden de sancties tegen het land versoepeld. Deze afspraken gelden voor het komende halfjaar. In die periode moet verder worden onderhandeld over een permanent akkoord.

Team inspecteurs aangekomen
Een team atoominspecteurs van het IAEA is vandaag aangekomen in Iran. De inspecteurs zien toe op de naleving van de afspraken tussen Iran en de internationale gemeenschap over het Iraanse nucleaire programma.

De leider van het team, Massimo Aparo, begint maandag met rapporteren aan het IAEA.

De inspecteurs gaan naar de nucleaire complexen Natanz en Fordow. Ze controleren daar of Iran volgens afspraak uranium niet meer verrijkt tot een percentage van 20 procent en de bestaande voorraad verrijkt uranium vermindert.

Het Iraanse nucleaire programma is omstreden. Met name Israël en de Verenigde Staten willen voorkomen dat Iran de mogelijkheid krijgt om een kernwapen te maken. Iran heeft altijd gezegd dat het met zijn nucleaire activiteiten alleen vreedzame bedoelingen heeft, maar stond geen inspecties toe.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden