Update

IAEA: Iran werkte aan atoombom

Het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft aanwijzingen dat Iran minstens tot vorig jaar aan een atoomwapen heeft gewerkt. Dat staat in een rapport dat vandaag is bekendgemaakt. Een deel van het werk wordt mogelijk momenteel voortgezet.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad krijgt een rondleiding in een kerncentrale.Beeld afp

Het rapport bevat de duidelijkste aanwijzingen tot dusver dat Iran aan een atoomwapen werkt. De onderzoekers spreken over 'algemeen betrouwbare' informatie uit rapporten van buitenlandse geheime diensten en uit eigen onderzoek.

'Het agentschap heeft grote zorgen over mogelijke militaire dimensies van het Iraanse kernprogramma', aldus het rapport. Het Westen waarschuwt al langer over het mogelijke bezit van een atoombom in de handen van het radicaal-islamitische land. De Iraanse president heeft meermalen gedreigd Israël van de kaart te vegen. Iran hekelt ook regelmatig de VS.

De Verenigde Staten hebben nog geen commentaar geleverd op het rapport.

Rusland, dat van oudsher nauwe banden heeft met Iran, reageerde woedend. Het beklaagt zich erover dat 'het rapport is uitgemond op een bron van spanning over de problemen met het Iraanse kernprogramma', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De IAEA kan de kwestie-Iran volgende week weer doorverwijzen naar de Veiligheidsraad.

Iran zei vandaag dat het Westen geen bewijs heeft dat het land kernwapens ontwikkelt. President Mahmoud Ahmadinejad voegde eraan toe dat het land zo'n bom niet nodig heeft. De president zei dat zijn land bedachtzaam zal reageren op Amerikaanse dreigingen: 'Maar als Amerika de Iraanse natie aanvalt, zal het zeker spijt krijgen.'

Het IAEA-rapport is verschenen temidden van speculaties dat Israël een preventieve aanval kan uitvoeren op de nucleaire installaties van aartsrivaal Iran. President Shimon Peres had zondag al gezegd dat 'de kans op een militaire aanval groter is dan de toepassing van diplomatieke stappen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden