I love you Philip Morris ***

null Beeld

Regie: Glenn Ficarra en John Requa
Met: Jim Carrey, Ewan McGregor, Leslie Mann, Rodrigo Santoro
De Amerikaans-Europese coproductie I love you Phillip Morris ging in januari 2009 op Robert Redfords Sundance filmfestival in première, maar het is nog altijd onduidelijk of de romantische komedie ooit weer in Amerikaanse bioscopen te zien zal zijn. Dat is merkwaardig, want kasmagneet Jim Carrey speelt de hoofdrol.

Boze tongen beweren dat de aard van diens rol een bioscoopuitbreng uitsluit, maar het lijkt er op dat de kleine Amerikaanse distributeur simpelweg niet weet hoe het curiosum er aan de man gebracht moet worden.

De film is gebaseerd op het levensverhaal van Steven Jay Russell, die als adoptiekind in een streng Christelijk gezin opgroeide, en later als getrouwde politieman tot het besef kwam dat zijn leven een leugen was. In de jaren tachtig kwam hij uit de kast, om in de homoscene van Miami te ontdekken dat het hem weinig moeite kostte om zijn flamboyante nieuwe leven met oplichterij te financieren. Legendarisch werd de Amerikaan door een lange reeks inventieve ontsnappingen uit hechtenis, die samenhingen met zijn liefde voor zijn oude celgenoot Phillip Morris.

De film is geschreven door Glenn Ficarra en John Requa, die er hun regiedebuut mee maken. Het duo heeft ervaring met Amerikaanse distributieproblemen: ze schreven het scenario voor de anti-kerstfilm Bad Santa, die na studio-ingrepen in 2003 in een sterk verwaterde versie werd uitgebracht.

Of de heren met hun nieuwe provocatie na Sacha Baron Cohen's valse nichtenklucht Brüno nog steeds te ver gaan valt te betwijfelen. I love you Phillip Morris mag intolerante kijkers in het verkeerde keelgat schieten, buiten een handvol gratuite orale seksgrapjes is het een ontwapenend lieve film, over een vreedzame man die uit liefde de wet overtreedt.

Die liefde komt in de aanstekelijke vertolkingen van Carrey en Ewan McGregor beter uit de verf dan Russells criminele activiteiten, die soms te vluchtig worden geschetst of volstrekt ongeloofwaardig zijn. De makers en het gegeven stuwen Carrey als acteur echter tot grote hoogten, en het is amusant dat sommige homoclichés eerst teleurstellend bekrachtigd en vervolgens vrolijk onderuitgehaald worden. De film eindigt de feiten getrouw en onder protest in mineur, waarmee terloops is aangetoond dat de wetten van de romantische komedie meestal onverenigbaar zijn met het echte leven. (BART VAN DER PUT)

Website

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden