Plus

I love my Muslim: bijzondere liefde in Amsterdam

Voor de documentaire I love my Muslim volgden Marjolein Busstra en Rebekka van Hartskamp drie jaar lang een 64-jarige Amsterdamse, die zich voor haar 28 jaar jongere Libische man bekeerde tot de islam.

Ananda Hegeman
De ras-Amsterdamse Carla (64): 'Mensen vroegen of hij z'n moeder had meegenomen.' Beeld Marjolein Busstra
De ras-Amsterdamse Carla (64): 'Mensen vroegen of hij z'n moeder had meegenomen.'Beeld Marjolein Busstra

Het was liefde op het eerste gezicht voor ras-Amsterdammer Carla (64). Toen ze Fouad (36) veertien jaar geleden zag 'begon de zon te schijnen'. In eerste instantie twijfelde ze door het leeftijdsverschil: "Maar ja, we waren zo verliefd dat we er verder geen last van hadden." Het waren vooral anderen die het raar vonden. "Mensen vroegen hem of hij z'n moeder had meegenomen."

Fouad brengt zijn gevoelens als volgt onder woorden: "Het gevoel bij Carla krijg ik met niemand. Het is anders. Het is liefde van een moeder, van een zus, van een vrouw. Alle soorten liefde door elkaar."

Toen geluidsvrouw Rebekka van Hartskamp en regisseur Marjolein Busstra voor hun project Marrokaanse Moeders buurthuizen afliepen op zoek naar vrouwen om te interviewen trok het uiterlijk van Carla, in combinatie met haar plat-Amsterdamse accent, meteen de aandacht. Busstra: "Toen ik vroeg of ik haar mocht fotograferen antwoordde ze dat dat niet mocht van haar man. Meteen daarop begon ze te lachen en zei ze dat het een grapje was. Ik was direct nieuwsgierig."

Johan Cruijff
In eerste instantie zagen de filmmakers in Carla vooral een moslima met wie ze politieke kwesties konden bespreken. Als er een aanslag was gepleegd, ging Busstra snel naar Carla toe om te vragen hoe zij hier in stond. Maar na de aanslag in Brussel bleek dat Carla veel meer bezig was met het nieuws dat Johan Cruijff was overleden.

Het was een keerpunt in hun proces; ze besloten dat Carla als persoon interessanter was dan het politieke verhaal. Zo werd de documentaire een liefdesverhaal over de dynamiek van een bijzonder stel, dat behalve in leeftijd ook veel in achtergrond verschilt, en waarin Carla en Fouad elkaar veel affectie tonen. Wel zo veel mogelijk volgens hun geloofsregels natuurlijk. "Want er mag vooral niet op de mond gezoend worden, maar dat vergat Carla ook wel eens."

Serieuze thema's worden wel aangestipt: zo vertelt Carla dat ze weet dat mensen in openbare ruimtes af en toe bang voor haar zijn.

Korte rokjes
Carla's gesluierde bestaan staat in schril contrast met vroeger, toen ze als danseres werkte in grote clubs, gekleed in niet meer dan korte rokjes en bikinitops. Ze denkt niet dat haar verleden clasht met haar geloof. De jonge Fouad lacht om zijn onconventionele vrouw. "Ik ga jou nooit veranderen," zegt Fouad liefkozend in de docu. "Gelukkig," reageert Carla. "Ik denk dat ik ook veel te oud ben om te veranderen."

Fouad zou nog graag kinderen willen die Carla, gezien haar leeftijd, hem niet meer kan geven. Als blijk van liefde zoekt Carla daarom een tweede, jongere vrouw voor Fouad. Tijdens de zoektocht wordt duidelijk dat Fouad rekening probeert te houden met Carla's onzekerheden en behoeftes, maar wanneer ze een kandidaat vinden in de jongere Layla, die tevens een vriendin van Carla is, blijkt al snel dat hij een stuk strenger is tegen haar dan tegen Carla. 'Omdat mannen minder naar haar kijken.'

Busstra en Hartskamp vonden het mooi om ook de ongemakkelijke momenten, wanneer het stel kibbelt, bijvoorbeeld, te kunnen filmen. "Het was dan net alsof we er niet waren. We hebben ze echt neer kunnen zetten zoals ze zijn en hoe ze met elkaar omgaan."

Slowakije
Ze hebben nog steeds veel contact met het stel. Hartskamp: "Het was zo bijzonder hoe dichtbij we bij ze mochten komen, dat je bijna niet zomaar uit elkaar kan gaan. Ze komen kijken naar de film en we betrekken ze eigenlijk overal bij."

In april zijn ze met Carla op uitnodiging van de Nederlandse ambassade zelfs naar Bratislava afgereisd voor een filmfestival over mensenrechten, omdat moslims in Slowakije veel met discriminatie te maken hebben.

Op de vraag of er een vervolg gemaakt wordt antwoordt Busstra: "We hebben er over nagedacht, maar ik denk het niet, of het moet pas over tien jaar zijn. Ik zie het beeld al voor me van Carla in een rolstoel met een verliefde Fouad erachter. Hij zegt namelijk dat hij haar nooit zal verlaten."

Donderdagavond draait I love my Muslim tijdens het Sunset Cinema festival in de Tolhuistuin in Noord.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden