Plus

I, Daniel Blake

Ken Loach nam het al veel vaker op voor de gewone man, maar zo boos als in I, Daniel Blake was hij nog nooit.

Mike Peek
null Beeld I, Daniel Blake
Beeld I, Daniel Blake

Kan hij vijftig meter lopen zonder assistentie? Een hoed opzetten? Werken zijn darmen naar behoren?

Daniel Blake (Dave Johns) wordt gek van de domme vragen die hij moet beantwoorden om een arbeidsongeschiktheidsuitkering te krijgen. Zijn dokter verbiedt het de timmerman na een hartaanval weer te gaan werken.

De instanties komen helaas tot een ander oordeel. Hij scoort slechts twaalf van de vijftien benodigde punten. Zijn enige optie is een normale uitkering, wat betekent dat Blake moet solliciteren, terwijl hij geen baan aan mag nemen. Dat is behoorlijk wrang voor iemand van 59 die nooit eerder een beroep deed op de staat.

Blake heeft echter meer medelijden met Katie (Haley Squires) en haar twee kinderen. De alleenstaande moeder dient door dezelfde bureaucratische hoepels te springen om überhaupt eten te kunnen kopen. Blake doet daarom klusjes in huis en stopt haar soms iets toe. Tot ook zijn zakken helemaal leeg zijn.

Kolderiek
Ken Loach nam het al veel vaker op voor de gewone man, maar zo boos als in I, Daniel Blake was hij nog nooit. Dit is onomwonden protestcinema, door de jury in Cannes genereus beloond met een Gouden Palm.

Die prijs zal zijn toegekend voor de mooie, intieme momenten tussen Blake en Katie. Als ze samen naar de voedselbank gaan, laat Loach op een gruwelijke manier zien wat honger doet met iemands waardigheid. Veel vaker klinkt de woede van Loach en scriptschrijver Paul Laverty echter door in grote dialogen en platte scènes.

Bijna kolderiek wordt het als Blake voor het eerst van zijn leven achter een computer plaats moet nemen om zijn uitkering aan te vragen. Keer op keer blijft het systeem hangen of krijgt hij een foutmelding.

Meegaan
I, Daniel Blake wordt zo een rondleiding door de krochten van de verzorgingsstaat. Blake die ongeïnteresseerde medewerkers tegenover zich heeft. Blake die telefonisch een vraag wil stellen, maar urenlang naar vreselijke wachtmuziek moet luisteren en dan een nietszeggend antwoord krijgt.

Omdat Johns een uiterst sympathieke alleman speelt, kun je een heel eind meegaan in zijn frustraties. Maar de boodschap was krachtiger geweest als Loach zich een beetje had ingehouden.

I, Daniel Blake

Regie Ken Loach
Met Dave Johns, Hayley Squires
Te zien in Cinecenter, Eye, Filmhallen, Kriterion, Movies, Rialto, City, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden