Hysteria ***

null Beeld

Regie: Tanya Wexler
Met: Hugh Dancy, Maggie Gyllenhaal

De onzindiagnose hysterie voor een scala aan vrouwenklachten in het Victoriaanse Engeland leverde met de uitvinding van de vibrator ook iets positiefs op, blijkt uit de historische romantische komedie Hysteria. Het is nogal ironisch dat de vibrator rond 1880 werd uitgevonden in het preutse patriarchale Engeland, waar seksueel genot van vrouwen geen onderwerp was.

De vibrator werd dan ook niet voor dat doel uitgevonden, maar om de medische behandeling van hysterie makkelijker te maken. Artsen behandelden die 'ziekte' in die tijd met manuele bekkenmassage, die een klachtenverlichtend 'hysterisch paroxysme' veroorzaakte. Dat zij de vrouwen een orgasme bezorgden, kwam niet in de artsen op, want men dacht dat penetratie daarvoor nodig was.

Om zijn massagewerk te verlichten, vond de arts Mortimer Granville een elektrisch apparaat uit dat mechanische trillingen voortbracht: de vibrator was geboren.

De door de Amerikaanse Tanya Wexler geregisseerde Europese coproductie Hysteria is trouw aan de historische feiten, maar zet ze in een geromantiseerde context. De film voert de arts Granville op (Hugh Dancy), die in dienst wordt genomen door een oudere arts (Jonathan Pryce), die gespecialiseerd is in hysterie. Granville leert snel hoe hij patiënten een 'hysterisch paroxysme' moet bezorgen, maar het vele massagewerk bezorgt hem een tennisarm. Komt het even goed uit dat een vriend van hem uitvinder is met een obsessie voor het nieuwe fenomeen elektriciteit! Het duurt niet lang voor hij iets plomps heeft ontworpen dat op een vibrator lijkt.

Iedereen blij: Granville hoeft zijn handen niet meer te gebruiken en het nieuwe hulpmiddel leidt tot sneller resultaat, zodat meer vrouwen kunnen worden behandeld. Tot zover de geschiedenis, die is opgeleukt met een plotje dat afkomstig lijkt uit een doktersroman. De oudere arts heeft namelijk twee mooie dochters, die beiden op Granville vallen.

Kiest dokter Good Looking voor de rebelse suffragette (Maggie Gyllenhaal) of voor haar aan de Victoriaanse zeden aangepaste zus (Felicity Jones)? Hysteria is een flinterdunne komedie over vrouwenemancipatie, waarin nog net een serieuze ondertoon hoorbaar is. (Jos van der Burg)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden