'Hypotheken moeten weer begrijpelijk worden'

Financiële producten als hypotheken en individueel pensioensparen zouden makkelijker met elkaar te vergelijken moeten zijn. Dat kan met de invoering van standaardversies van deze ingewikkelde producten. Dat staat in het vrijdag gepubliceerde advies van de Commissie Structuur Nederlandse Banken, die in opdracht van het ministerie van Financiën heeft onderzocht hoe de dienstbaarheid en stabiliteit van het bankwezen verbeterd kan worden.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

In de ogen van de commissie zijn banken te veel transactiegericht geweest. De dienstverlening werd hierdoor ondoorzichtig en voor klanten was het vaak niet duidelijk wat een product precies inhield. De consument kreeg daardoor soms veel onnodige of verborgen kosten voor zijn kiezen.

Meer concurrentie
Om beter te kunnen aansluiten bij de behoeftes van de samenleving is het verder belangrijk dat er meer concurrentie komt tussen banken. Ook toetreding van nieuwe partijen, zoals kredietunies en buitenlandse banken, moet bevorderd worden.
De stabiliteit van de sector kan volgens de commissie, die onder leiding staat van oud-Rabobanktopman Herman Wijffels, worden opgeschroefd door de risico's die banken lopen in te perken. Buffers moeten worden versterkt en banken mogen alleen nog risico's aangaan die verband houden met het bedienen van klanten; handel voor eigen rekening mag dan niet meer.

Hypotheek
Meer stabiliteit betekent ook dat banken voortaan voorzichtiger te werk moeten gaan bij het verstrekken van hypotheken. Op termijn zouden huizenzoekers bij het kopen van hun huis nog maar 80 procent van de woningwaarde mogen lenen. Het kabinet heeft al besloten om dit percentage tot 2018 naar 100 procent te verlagen, maar dat is volgens de commissie niet genoeg vanwege slechte situatie op de woningmarkt en dalende huizenprijzen.

Om ervoor te zorgen dat starters toch voldoende geld bijeen kunnen krijgen om een huis te kopen, zouden jongeren tot 35 jaar dan bijvoorbeeld de mogelijkheid moeten krijgen om hun pensioenpremies via bouwsparen fiscaal vriendelijk opzij te leggen als startkapitaal.

Vereniging Eigen Huis
De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil pas een oordeel geven over de 'mogelijke toekomstige beperking van hypotheken' als die maatregel daadwerkelijk deel uitmaakt van het beleid van de overheid. De VEH hekelt het woonbeleid van het kabinet dat de vereniging onsamenhangend en onhelder vindt. 'Je ziet door de hoeveelheid adviezen het beleid bijna niet meer en dit zorgt iedere keer voor onduidelijkheid en onrust onder burgers,' stelt Rob Mulder, directeur van de belangenclub van huizenbezitters.

De banken
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ziet in de aanbevelingen van de commissie-Wijffels een aanmoediging om door te gaan op de weg van het 'nieuwe bankieren, waarin de klant nog meer centraal staat.' De NVB is blij met de conclusie dat er al veel is gebeurd om de stabiliteit en dienstbaarheid van de sector te verbeteren. 'Maar het rapport maakt ook duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is,' zegt NVB-voorzitter Chris Buijink.

Ook het voorstel om in de toekomst de hoogte van de hypotheek te beperken tot 80 procent van de waarde van het huis kan door het verminderen van de schuldpositie van huizenbezitters bijdragen aan de financiële stabiliteit van ons land, maar zal de leencapaciteit van consumenten sterk verminderen, aldus de bankenvoorman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden