Update

Hypotheekrenteaftrek niet langer breekpunt PVV

PVV-leider Geert Wilders is bij de komende onderhandelingen over extra bezuinigingen bereid over alles te praten, maar de door het CDA zo gewenste hervormingen zijn wat hem uitgesloten als er niet een miljardenbezuiniging komt op ontwikkelingshulp. Ook de hypotheekrenteaftrek kan ter tafel komen, maar 'no way' dat daar iets aan wordt veranderd, liet hij vandaag nog eens weten. 'Ons standpunt is daar geen millimeter veranderd', aldus Wilders.

ANP/Redactie
PVV-leider Geert Wilders. © ANP Beeld
PVV-leider Geert Wilders. © ANP

De PVV-leider ergert zich aan CDA-ministers als Maxime Verhagen en Jan Kees de Jager die volgens hem in de media steeds laten weten graag hervormingen te willen hebben. Verhagen sprak eerder over hervormingen in de zorg en de arbeids- en woningmarkt.

De PVV staat al langer op vermindering van hulp aan arme landen. Volgens ingewijden wil de partij minimaal 1 miljard euro korten.

Extra ingrepen
Vanaf 5 maart trekken de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zich voor minstens drie weken terug in het Catshuis om te besluiten over extra ingrepen die nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Mogelijk lopen die op tot boven de 10 miljard euro. In aanloop daar naartoe hebben de partijen afgesproken dat alle onderwerpen ter tafel moeten komen, ook onderwerpen die tot op heden taboe waren voor een partij.

Heilig
Voor de drie partijen is de hypotheekrenteaftrek altijd heilig geweest. Het CDA nam als eerste enige afstand, waarbij de partij de nadruk legt op de grote schuldenberg en de noodzaak van snel aflossen. Ingewijden binnen de gedoogcoalitie gaven eerder al aan dat een uitkomst van de onderhandelingen kan zijn dat de renteaftrek overeind blijft maar dat het aflossingsvrij lenen wordt aangepakt.

Punt voor de achterban
Voor de drie partijen is het van belang dat ze de loodzware onderhandelingen kunnen afsluiten met in ieder geval een punt waarmee ze naar hun eigen achterban terug kunnen. Voor de VVD is dat het financieel orde op zaken stellen, voor het CDA zijn dat hervormingen en voor de PVV moet dat het snijden in ontwikkelingshulp worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden