Hypotheekrente bij ABN Amro onder de procent

De hypotheekrente met een korte rentevastperiode duikt onder het ultra-lage niveau van 1 procent. ABN Amro verlaagt het tarief voor een hypotheek met een rentevaste periode van twee jaar aanstaande vrijdag naar 0,99 procent, waarbij ook nog eens tussentijds beperkt overgesloten kan worden.

ABN Amro voert de Woonactie op de hevig beconcurreerde hypotheekmarkt Beeld ANP
ABN Amro voert de Woonactie op de hevig beconcurreerde hypotheekmarktBeeld ANP

De geldverstrekker is de eerste bank in Nederland die dat doet. De verlaging is enorm, van 1,70 procent nu, tot 0,99 procent met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vanaf vrijdag. Het gaat om bijna een halvering, waarbij de klant tevens twee jaar lang mag bedenken of hij wil overstappen naar tien of twaalf jaar rentevast. Dat overstappen kan vervolgens kosteloos elk moment.

De verlaging geldt ook voor de tweejaarshypotheken boven NHG en hypotheken die bij voorbeeld meer dan 85 procent van de waarde van het pand beslaan, de zogeheten 'loan to value'. Die tarieven dalen met 0,71 procentpunten.

De tien of twaalfjarige hypotheek kost 1,98 procent met NHG. Ook hier is ruimte gemaakt voor overstappen. Bij de twaalfjarige hypotheek mag de klant na tien jaar twee jaar lang kosteloos een nieuwe hypotheek oversluiten.

Concurrentie
De bank probeert de hevige concurrentie op de hypotheekmarkt het hoofd te bieden. ABN doet nog geen mededelingen over de vraag of het tarief vooropig zo laag blijft, of dat sprake is van een tijdelijke actie.

De woordvoerder van ABN Amro, Jarco de Swart: 'Wij geven geen enkele voorspelling van de hypotheekrente en maken ook ons toekomstig rentebeleid niet openbaar," aldus De Swart. "Wij willen op deze manier klanten meer bedenktijd geven, voor ze een besluit nemen te kiezen voor een hypotheek met langere looptijd."

Geen risico
De Vereniging Eigen Huis (VEH) spreekt van een interessante ontwikkeling. "De hypotheekrentes zijn zo laag geworden, dat er in de tarieven bijna geen risico-opslagen meer zitten," zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van VEH.

"De rente wordt door de Europese Centrale Bank kunstmatig laag gehouden. Op korte termijn weet de klant wel dat de rente laag is. Maar niet duidelijk is of dat zo blijft. Veel klanten kiezen daarom voor een rente van 15 jaar."

Stijgen
De hypotheekrente voor 15 jaar vast bedraagt gemiddeld ongeveer 2,75 procent, die voor 20 jaar vast 2,85 procent. André de la Porte: "Als de economie aantrekt zal de rente weer gaan stijgen. Omdat de economie in Zuid-Europa nog geen enkel teken van verbetering vertoont, valt moeilijk te voorspellen wanneer dat gebeurt. Vandaar dat huizenkoper terecht vaak kiezen voor een hypotheek voor 15 jaar vast of langer."

André de la Porte wijst ook op de gevaren: "Als de hypotheekrente van 1 naar 2 procent stijgt, betaalt de hypotheeknemer ineens twee keer zo veel." Daarom worden mensen die deze hypotheek nemen getoetst volgens de Gedragscode hypothecaire financiering van de Nederlandse Vereniging van Banken, waarbij wordt gekeken of zij ook een rente van 5 procent kunnen betalen. Kunnen ze dat niet dan krijgen ze de hypotheek van 0,99 procent niet.

ECB
De hypotheekrentes zijn al een tijdlang stevig aan het dalen. Dat hangt samen met het beleid van Europese Centrale Bank (ECB). Die houdt de rente in de eurozone al geruime tijd bijzonder laag en pompt indirect miljarden in de bankensector. De Nederlandse bankensector volgt deze trend, maar vertraagd, en langzamer dan branchegenoten over de grens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden