Hyperion en Amsterdams Lyceum populairste scholen

Het Hyperion en het Amsterdams Lyceum waren afgelopen jaar weer de populairste scholen voor aanstaande brugklassers. Zij hadden de langste reservelijsten en de meeste eerste voorkeuren van achtstegroepers.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Dat blijkt uit de evaluatie matching 2017 die vandaag door de gemeente en scholenkoepel OSVO is gepubliceerd.

Er waren 907 plekken te weinig om alle leerlingen op hun eerste voorkeur te plaatsen. Het totaal aantal leerlingen in de matching was iets hoger dan vorige jaren.

Ook werden er afgelopen jaar meer vwo-adviezen gegeven (28,6 procent van de adviezen waren voor het vwo), waardoor het dringen werd op categorale vwo-scholen. Maar de capaciteitsproblemen spelen niet alleen op het VWO, bij havo is bij het Cartesius, St. Nicolaaslyceum en Spinoza Lyceum veel geloot.

Verdriet en ongenoegen
Verder valt het de onderzoekers van de VU (die de cijfermatige analyse voor de gemeente deden) op dat de klassieke categorale gymnasia als het Barlaeus, Ignatius en het Vossius Gymnasium iets minder in trek zijn als eerste keuze dan voorheen. Het 4e Gymnasium is juist weer gestegen in populariteit.

Net als het Amsterdams Lyceum, Cartesius 2 en het CSB. Uiteindelijk zijn 6486 (85 procent) van de 7638 leerlingen op hun eerste voorkeur geplaatst. 44 leerlingen werden helemaal niet geplaatst, tot verdriet en ongenoegen van ouders en kinderen.

Over het algemeen werd de matching dit jaar goed beoordeeld door ouders. Dat neemt niet weg dat er nog altijd kritische noten worden geplaatst. In de rapporten doen de onderzoekers aanbevelingen om de scholenloting volgend jaar beter te laten verlopen. Zo wordt een scholenmarkt als optie genoemd, en wordt aangeraden de open dagen meer te spreiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden