Column

'Hyperbolie, de ziekte die veel onder politici voorkomt'

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Ze hadden hem, omdat ze zich geen raad met hem wisten, in een kooi gestopt. Er kwam een psychiater langs om hem te onderzoeken.

"Hebt u misschien kunnen ontdekken wie hij is?" vroeg de inspecteur van politie.

De psychiater keek moeilijk en zei: "Ik vrees dat het een politicus is."
"Alweer één!" zei de teleurgestelde inspecteur.

Hij keek naar de man in de kooi. Alles wat die deed, was overdreven: z'n lachen, z'n draaien, de manier waarop hij woedend werd. "En lijdt deze ook aan..."

"Hyperbolie, inderdaad," zei de psychiater, "die merkwaardige verbale aandoening om alles te karakteriseren in hyperbolen, oftewel overdrijvingen. De ziekte die momenteel veel onder politici voorkomt."

De inspecteur knikte en wendde zich tot de man in de kooi: "Ik ben inspecteur Van der Kooi, kunt u mij zeggen waarom u in de goot lag?"

"U bent geen inspecteur maar een domme prutser, en het was helemaal geen goot, maar een zeer gevaarlijk, ik herhaal: zeer gevaarlijk stuk stoep waar u en die zogenaamde ambtenaren van dit gehucht geweigerd hebben iets aan te doen! Het is een schande."

"En ik lag niet, maar ik kroop. Zo verdraait u alles. U besodemietert de mensen, u besmeurt het korps. En ik vind u daarom, en veel mensen zullen het met me eens zijn, een landverrader!"

"Ja, duidelijk," zei de inspecteur tegen de psychiater, "maar zou het ook niet iemand zijn van de burgerij kunnen zijn? Ik hoor het verschil niet.
De psychiater schudde zijn hoofd. "Gewone burgers overdrijven nooit alles," zei hij, "dus daarom weet ik bijna ­zeker dat het een politicus is."

"Van de PVV zeker," zei de inspecteur.

De psychiater schudde zijn hoofd. "Nee, het is vermoedelijk iemand van een christelijke partij. De man ging daarnet zo ongelooflijk tekeer over fatsoen... Kijk, hyperbolie is een besmettelijke aandoening en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tegenwoordig iedere politicus hier in meer of mindere mate mee is besmet."

De inspecteur haalde zijn schouders op. "Wat denkt u, dokter, dat we het beste met hem kunnen doen?"

"Weet u wat u moet doen met dit soort uitschot, inspecteur? Dit walgelijk stuk rattenvlees moet u ogenblikkelijk na de verkiezingen oppakken, vastzetten en nooit meer vrij laten komen!"

"Verdomme. Nu is die fascistische neonazipsychiater in dit kloteland ook al besmet," dacht de inspecteur. Hij voelde zich woedend worden.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden