HvA voldoet niet aan prestatieafspraken, UvA wel

De Hogeschool van Amsterdam voldoet niet aan alle gemaakte prestatieafspraken. De Universiteit van Amsterdam is het wel gelukt.

De HvA schiet op drie van de elf afspraken tekort Beeld anp

Op drie van de elf prestatieafspraken schiet de HvA tekort, zo ontdekte tijdschrift Folia in de jaarverslagen van de onderwijsinstelling. De UvA haalde ze wel allemaal.

De prestatieafspraken werden in 2012 ingevoerd door staatssecretaris Halbe Zijlstra nadat onderwijsinstellingen klaagden dat ze niet meer alleen op studentenaantallen wilden worden afgerekend, maar ook op andere criteria. Vervolgens formuleerden hogescholen en universiteiten zelf prestaties waaraan ze wilden voldoen.

Uitvallers en excellentie
Zo was de HvA voornemens het aantal bachelorstudenten dat in vier jaar tijd hun opleiding afrondde naar 60 procent te krijgen in 2015. Dat is niet gelukt. Slechts 54 procent kreeg dat voor elkaar. Ook het aantal uitvallers in het eerste jaar had lager moeten zijn. De ambitie was de uitvallende studenten onder de 30 procent te krijgen, maar hoewel er wel een daling was, stopte nog altijd 31,1 procent van de studenten na één jaar met hun studie. Tot slot had de HvA graag gezien dat een op de twintig eerstejaarsstudenten een excellentieprogramma zou volgen. Het scheelde weinig, maar toch vond slechts 4 procent van de eerstejaarsstudenten extra uitdaging in de excellentieprogramma's.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zou aanvankelijk onderwijsinstellingen die niet aan de afspraken voldeden korten op hun begroting. Minister Jet Bussemaker heeft echter al vaker gezegd dat er niet een automatische korting wordt toegepast, maar dat er ook rekening wordt gehouden met omstandigheden. Of de HvA wordt gekort is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.