Update

HvA verbiedt 3D-printen pistool

Het bestuurscollege van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft leerlingen en docenten dinsdagmiddag verboden met een 3D-printer een pistool te vervaardigen.

Onderdelen van 'The Liberator'. Beeld anp
Onderdelen van 'The Liberator'.Beeld anp

De printer is op last van het College van Bestuur van HvA stopgezet, bevestigt een woordvoerster. 'We willen niet dat met onderwijsmiddelen wapens of delen van wapens worden vervaardigd', aldus de woordvoerster.

Docent informatica Willem Brouwer kondigde maandag via Twitter zijn experiment aan om een pistool te printen. Hij heeft de blauwdruk van het pistool 'Liberator' volgens studentenplatform Foliaweb van internet gehaald. De software is meer dan 100.000 keer gedownload.

De Amerikaanse uitvinder van het pistool heeft op last van de Amerikaanse autoriteiten de software verwijderd, uit vrees voor vervolging.

Docent Brouwer wilde volgens Foliaweb het pistool printen zonder een slagpin. Hij meldde dinsdagmiddag via Twitter: 'Op dit moment wordt in het Theo Tijssenhuis een pistool gemaakt.' Kort daarna werd het experiment verboden.

Ethische grens
Bestuursvoorzitter Louise Gunning van Hogeschool van Amsterdam zegt in een reactie achter het staken van het experiment te staan. 'We hebben de printer halverwege stilgezet. Met onderwijsmateriaal mag je zelfs geen half wapen vervaardigen. Daarmee overschrijd je een ethische grens', aldus Gunning.

Zij zegt te begrijpen dat docenten en leerlingen op zoek zijn naar de grenzen van wat internet mogelijk maakt. 'Die discussie juichen wij ook toe. Maar dit is een voor de hand liggende grens en die willen we bewaken', aldus Gunning.

Sancties
De bestuursvoorzitter wil op een later tijdstip het debat met de betrokkenen voortzetten. Eventuele sancties voor de betrokken onderwijskrachten hoeven wat haar betreft niet te volgen: 'Het doel van deze proef was het uitlokken van een ethische discussie. Op het voeren van een debat hoort geen sanctie te staan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden