HvA-studenten maken zich hard tegen islamofobie

Studenten van de HvA maken zich hard tegen islamofobie tijdens de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. 'Ik moet nog steeds uitleggen dat ik niet word onderdrukt met een hoofddoek.'

Vlnr: Youssra El Ouariachi, Kelly Blom, Lenthe Hoekstra, Samira Dian, Dalal El Ouariachi en Caro Lemmens Beeld Eva Plevier
Vlnr: Youssra El Ouariachi, Kelly Blom, Lenthe Hoekstra, Samira Dian, Dalal El Ouariachi en Caro LemmensBeeld Eva Plevier

Het is nog even zoeken naar de juiste woorden. "We willen de mooie kanten van de islam laten zien," probeert HvA-student Caro Lemmens (21). "Nee, dat suggereert dat islam een niet mooie kant heeft," onderbreekt Dalal El Ouariachi (22) haar.

Dan vult medestudent Lenthe Hoekstra haar aan. "Ja, je moet oppassen dat je niet de verkeerde boodschap uitdraagt."

Elke keer verantwoorden
Ondertussen knikt Youssra El Ouariachi, de enige student met een hoofddoek, instemmend. Haar raakt het onderwerp persoonlijk. "Elke keer als er een aanslag is van IS, elke keer als ik vragen krijg over mijn hoofddoek, moet ik me verantwoorden. Dat ik IS niet steun, dat ik niet onderdrukt word omdat ik een hoofddoek draag. Ik doe alsof het me niets doet, maar vanbinnen doet het pijn."

Vijf HvA-studenten en een fotografe strijden tegen islamofobie; aanvankelijk in het kader van een minor op school, maar inmiddels zijn ze zo betrokken dat ze ermee willen doorgaan, al weten ze nog niet hoe.

Maandagavond organiseerden ze in de openbare bibliotheek op het Oosterdokseiland een uitverkochte avond over de angst voor de islam.

Microagressie
Lokale prominenten als HvA-rector Huib de Jong en wethouder Simone Kukenheim kwamen langs en de expositie van Dalal El Ouariachi met foto's van moslims van uiteenlopende achtergronden werd geopend.

Dinsdag zijn op de HvA nog bijeenkomsten over arbeidsdiscriminatie en etnisch profileren in het uitgaansleven. Ook leren studenten over microagressie: opmerkingen over afkomst en uiterlijk die onschuldig lijken maar steeds irritanter worden.

De hogeschool heeft sinds kort een 'Platform Inclusie' om het wederzijdse begrip tussen culturen te vergroten.

De vijf studenten hebben het steeds vaker over racisme en discriminatie. Sinds Wilders, sinds Trump, maar ook doordat ze met vele culturen in de klas zitten. De meisjes met Nederlandse namen begrijpen hun studiegenoten inmiddels beter. "Het feit dat ik nooit gediscrimineerd ben, gun ik iedereen," zegt Lemmens. Hoekstra: "Vroeger deed ik het niet, maar ik zou nu echt opkomen voor vriendinnen die worden gediscrimineerd."

Vervelende plagerij
Altijd maar horen 'waar kom je vandaan?' lijkt onschuldig, maar wordt echt vervelend als het vaak wordt gevraagd. En soms lijken grappen leuk bedoeld, maar zijn ze dat niet, leerde Hoekstra.

Youssra El Ouariachi doet soms mee met de plagerij die collega's bij haar studentenbaan maken over Marokkanen. "Je hebt toch niets meegenomen, hè Yous. Je bent wel een Marokkaan," zeggen ze dan. Ze grinnikt mee, maar eigenlijk haat ze die opmerkingen. Samira Dian (24) verbaast zich erover dat mensen op haar werk nog nooit van islamofobie hebben gehoord, terwijl haar hele omgeving ermee te maken heeft.

Met de expositie en de bijeenkomst willen de studenten vooral onwetendheid over islam en islamofobie bestrijden. Als volleerde strijder tegen onrecht zegt Dalal El Ouariachi: "Als we van elkaar leren, gaan we elkaar beter begrijpen."

Dag tegen haatzaaien en etnisch profileren

De Verenigde Naties riepen in 1966 21 maart uit tot dag tegen racisme en discriminatie. Op 21 maart 1960 werden in Sharpeville, Zuid-Afrika, 69 mensen door de politie gedood tijdens een vreedzame demonstratie tegen racistische wetten onder het apartheidsregime.

Dit jaar staat de dag in het teken van etnisch profileren en haatzaaien, vooral in de context van immigratie. De gemeente wil de dag bekender maken en vroeg daarom HvA-studenten en ideële stichting Critical Mass het thema en de dag onder de aandacht te brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden