Plus

HvA-studenten helpen vluchtelingen op Lesbos: 'Verder denken dan morgen'

Een groep HvA-studenten vertrekt vrijdag naar Lesbos om daar vrijwilligerswerk te doen in een vluchtelingenkamp. Ook gaan ze onderzoeken welke digitale middelen het kamp leefbaarder kunnen maken.

Bij de HvA aan de Wibautstraat zijn de voorbereidingen voor de reis naar Lesbos in volle gang Beeld Charlotte Odijk
Bij de HvA aan de Wibautstraat zijn de voorbereidingen voor de reis naar Lesbos in volle gangBeeld Charlotte Odijk

Op de eerste verdieping van het HvA-gebouw aan de Wibautstraat wordt door de meeste studenten geblokt voor de naderende tentamenweek. Maar één groepje eerstejaarsstudenten buigt zich over een stapels Arabische kinderboeken, e-readers en grafische rekenmachines en bespreekt wie wat in zijn tas meeneemt naar vluchtelingenkamp Kara Tepe.

Woensdagochtend vertrekken vier docenten en acht propedeusestudenten communication and multimedia design richting het kamp op het Griekse Lesbos. Nog eens drie afstudeerstudenten zijn er al.

Een week lang zullen ze kinderboekjes en e-readers uitdelen, helpen bij het alledaagse vrijwilligerswerk in het kamp en onderzoeken hoe zij hun studiekennis in het kamp kunnen toepassen.

Kamerconcerten
De studenten werden geïnspireerd door docent Marie Meeusen (35), die op haar beurt op de hoogte raakte van de situatie in het kamp door haar nieuwe liefde en vrijwilliger, Frank Rouers. Samen initieerden ze de reis met studenten naar Kara Tepe, waar de situatie de laatste tijd verergerde door de vrieskou, sneeuw en smeltwater.

Met de studenten organiseerden ze onder meer kamerconcerten en een feest in Haarlem om geld op te halen voor eten en warme kleding voor de vluchtelingen. De teller staat op dit moment op ruim 20.000 euro.

Ze hopen dat de bankiers op de Zuidas nog een duit in het zakje zullen doen bij het zien van het grote, zelf ontworpen en gesponsorde billboard, dat vanaf vandaag boven de stationsdeuren van Zuid te zien is.

Het doel: dertigduizend euro. Een beetje een statement, zeggen ze. "Alleen al met deze groep halen we bijna een derde binnen van wat de Nederlandse overheid half januari voor vluchtelingenhulp beschikbaar stelde."

Leefgemeenschap
Met hun studiekennis willen ze een blog opzetten: zo kunnen vluchtelingen hun verhalen over het leven in het kamp vertellen, zodat het minder voelt als een doorstroomplek en meer als een leefgemeenschap.

Zitten de mensen daar wel te wachten op een app of blog? Meeusen: "De organisaties die daar zitten hebben hun handen vol aan de dagelijkse dingen, op deze manier willen we meedenken en bijdragen aan duurzame hulpmiddelen, waar anderen de tijd niet voor hebben."

De studenten beamen dit: "Wij willen verder denken dan alleen morgen." Ze willen uitvoerig met de vluchtelingen zelf praten, om erachter te komen waarmee ze het best geholpen zijn.

Bouwkunde
Als het aan Meeusen ligt, stopt het niet bij deze groep studenten. Er zijn volgens haar mogelijkheden voor veel meer studies binnen de HvA. Een structurele samenwerking ziet ze wel zitten. Nu vliegt er al een docent bestuurskunde mee, maar ook voor bijvoorbeeld bouwkunde liggen er volgens haar kansen.

Twee studiepunten krijgen de studenten ervoor, maar voor de motivatie zijn die niet nodig. "Toen Marie tijdens de les met het idee kwam om naar Lesbos te gaan heb ik meteen ja gezegd," zegt Melissa Cejas (20).

"Op deze manier kun je iets blijvends doen, iets betekenen terwijl anderen wegkijken." Veel mensen vragen zich af of de hulp nog wel nodig is, zegt Samantha van Heusden (22). "Wij willen ze laten zien dat ze er daar niet alleen voor staan."

Live4lovelesvos.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden