HvA start met topsportopleiding

De Hogeschool van Amsterdam opent vandaag officieel de Topsport Academie Amsterdam (TAA). Dat nieuwe instituut moet de combinatie van topsport met een hbo-opleiding eenvoudiger maken.

Sophie van Oostvoorn
Junior Degen, judoka, studeert aan de Hogeschool van Amsterdam. Beeld Mats van Soolingen
Junior Degen, judoka, studeert aan de Hogeschool van Amsterdam.Beeld Mats van Soolingen

Een internationale sportcarrière soepel combineren met een hbo-opleiding, dat is het doel van de Topsport Academie Amsterdam.

Dergelijk maatwerk was er wel al bij de HvA, maar alleen voor de richting commerciële economie, aan de Johan Cruyff University.

'Toen we begonnen met de Cruyff University lag het plan er al om uit te breiden naar andere studies. Drie jaar geleden vond ik dat het tijd werd om actie te ondernemen,' zegt Dennis van Vlaanderen, programmamanager van TAA.

Knelpunten
Als coördinator topsport was Van Vlaanderen op de hoogte van het reilen en zeilen van studenten die hun opleiding aan de HvA probeerden te combineren met een sportloopbaan op het hoogste niveau. Om erachter te komen welke voorzieningen zij nodig hadden en welke knelpunten er waren, inventariseerde hij welke topsporters er waren.

Hij geeft een concreet voorbeeld. 'Voorheen duurde het bijvoorbeeld lang om uitstel te krijgen voor een tentamen als een topsporter naar het buitenland moest. Nu zijn de lijntjes met de examencommissies en decanen korter en kan dat makkelijker worden geregeld.'

Een gegadigde kan niet zomaar een beroep doen op een dergelijke regeling. Als een student in aanmerking wil komen voor een topsportersbehandeling, moet hij een officiële status van het NOC*NSF hebben. De eigen achtergrond blijft belangrijk en de begeleiders op de TAA onderhouden contact met de coaches van de sporters.

Van Vlaanderen: 'Het voordeel is dat er nu beleid is vanuit het college van bestuur van de HvA. Dat betekent dat we niet meer per opleiding hoeven te kijken of er uitzonderingen kunnen worden gemaakt.'

Er komen topsportklassen voor de opleidingen fysiotherapie, voeding en diëtetiek, sport, management en ondernemen, en media, informatie en communicatie. De studenten in deze klassen volgen met hulp van een begeleidingsteam een studie met een aangepast curriculum.

Wie niet één van deze studies volgt, kan echter wel meedoen aan het programma - die krijgt een persoonlijke begeleider.

Lees vandaag (28-10) meer in Het Parool: 3 portretten van topsporters die studeren aan de Topsport Academie Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden