Plus

HvA-promovenda doet sporenonderzoek op Lowlands

Is het kussen gebruikt om op te slapen of voor een moord? De Hogeschool van Amsterdam, TU Delft, het NFI en de Politieacademie doen onderzoek naar vingersporen. Het team verruilt daarvoor het laboratorium voor Lowlands.

Lorianne van Gelder
Anouk de Ronde heeft honderd tot tweehonderd proefpersonen nodig Beeld -
Anouk de Ronde heeft honderd tot tweehonderd proefpersonen nodigBeeld -

Anouk de Ronde (26), promovenda aan de HvA, doet samen met collega Ward van Helmond onderzoek naar sporen van vingers.

Waarom staan jullie op Lowlands?
"We waren net gestart met ons onderzoek toen we zagen dat Lowlands
onderzoekers oproept hun werk naar het festival te verplaatsen. Het leek ons een mooie manier om veel data te krijgen: we hebben honderd tot tweehonderd proefpersonen nodig."

Wat hopen jullie te vinden?
"Ik onderzoek of je aan de hand van de positie, richting en het type vingerspoor, vingerafdruk, conclusies kan trekken over wat iemand heeft gedaan. Als je bijvoorbeeld uit een bierflesje drinkt laat je andere sporen achter dan als je met dat flesje iemand hebt geslagen."

"Op Lowlands ga ik met proefpersonen uitzoeken of je kunt zien of iemand een kussen heeft verschoond of het heeft gebruikt voor moord."

Hoe gaan jullie te werk?
"Deelnemers krijgen fluorescerende verf op hun handen. Daarna moeten ze een kussen en een pop smoren met een kussen. Met behulp van uv-licht kijk ik wat het verschil is tussen de sporen."

Anouk de Ronde

De promovenda aan de HvA reist af naar Lowlands, van 19 tot 21 augustus in Biddinghuizen

Zijn vingerafdrukken zonder verf überhaupt te zien op kussenslopen?
"Dat is lastig. En er is weinig onderzoek naar gedaan, terwijl textiel een interessante bron van sporen kan zijn. De TU Delft helpt ons met het meten van de druk op het kussen. Vingerafdrukken op textiel zijn zo weinig onderzocht, dat het me een mooi onderwerp leek."

"Mijn collega Ward onderzoekt of je aan de hand van vingerafdrukken kunt achterhalen wat iemand heeft gegeten of gedronken. Daarvoor onderzoekt hij de zweetsporen."

Een slimme moordenaar draagt toch handschoenen?
"Ik werk op het Nederlands Forensisch Instituut, daar komen nog veel zaken binnen waarbij vingersporen te vinden zijn. Vaak wordt een delict in een opwelling gepleegd."

Hoe zit het met de privacy van proefpersonen?
"Er is een formulier waarin deelnemers hun toestemming geven, maar de papillairlijnen, de lijntjes die een afdruk uniek maken, kunnen we niet onderscheiden. Door de verf verdwijnen die lijnen, dus deelnemers hoeven zich geen zorgen te maken dat we ze later nog kunnen identificeren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden