HvA poogt hoogopgeleide werklozen aan baan te helpen

De Hogeschool van Amsterdam gaat hoog opgeleide werklozen omscholen tot software engineer. Zo wil de hogeschool enerzijds het hoge aantal hbo-ers en academici zonder baan terugdringen en anderzijds het chronisch tekort aan hoog opgeleide ICT'ers tegemoetkomen.

De eerste lichting studenten die wordt omgeschoold, start morgen met de eerste lesdag. Beeld Hogeschool van Amsterdam
De eerste lichting studenten die wordt omgeschoold, start morgen met de eerste lesdag.Beeld Hogeschool van Amsterdam

De studenten, allen met een bachelor- of masterdiploma op zak en uiteenlopende opleidingen zoals geschiedenis, criminologie of celbiologie achter de rug, starten morgen. Ronald Kleijn, projectleider, zegt: 'De diverse achtergronden zijn op zich geen probleem. Het gaat erom dat de ICT'er in spé gemotiveerd is, analytisch is aangelegd en inzicht heeft om te programmeren.' Volgens Kleijn is het geen probleem om iemand in korte tijd op te leiden als ICT'er. Hij heeft dan ook geen twijfels: 'De omscholing moet zeker lukken.'

Het tekort aan hoogopgeleide ICT'ers is goed terug te zien in de cijfers van de Amsterdam Economic Board. In de regio Amsterdam staan alleen al 12.000 ICT vacatures open. Volgens de hogeschool gaat het project, Make IT Work genaamd, deze 'mismatch' aanpakken.

Fulltime
De studenten volgen eerst vijf maanden lang fulltime onderwijs aan de HvA. Vervolgens gaan de cursisten het tweede semester een half jaar lang vier dagen per week aan de slag bij een werkgever. Daarnaast krijgen ze ook nog een semester lang een dag per week les. Na afloop moet een certificaat het begin van een nieuwe carrière markeren.

Make IT Work maakt onderdeel uit van het regioplan 'Werk maken van talent' met als doel 9.000 talenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Minister Asscher van Sociale Zaken en aangesloten werkgevers hebben samen in totaal 14 miljoen geinvesteerd, waarvan 1,8 miljoen naar dit project gaat. De kosten van het project worden voor de helft gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De andere helft wordt grotendeels betaald door de deelnemende werkgevers. Ook de studenten zelf dragen financieel bij aan de omscholing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden