HvA negeerde intimiderende docent en moet €65.000 betalen

De Hogeschool van Amsterdam heeft volgens de rechtbank Amsterdam jarenlang klachten over (seksuele) intimidatie van een docent genegeerd. Hierdoor moeten zij de betreffende docent nu 65.000 euro ontslagvergoeding betalen, oordeelt de rechter.

Een woordvoerder van de HvA laat weten de gang van zaken te betreuren en de protocollen aan te scherpen. Beeld anp

Dat blijkt uit het rechtbankverslag dat woensdag werd gepubliceerd. De hogeschool wilde het arbeidscontract laten ontbinden op grond van intimidatie van de docent.

Dit deed de hogeschool naar aanleiding van een klacht van een student in februari 2017. De student liet weten dat de docent, die sinds 2006 werkzaam was op de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie, was 'geflipt' tijdens haar stagebeoordelingsgesprek. De student had gezegd dat ze tijdens haar stage meer had geleerd dan op school, waarna de docent zou hebben geschreeuwd dat dit een belediging was voor hem en zijn collega's. Ook meldde de student dat de docent vaak ongepaste grapjes maakte.

Anoniem
Nader onderzoek wees uit dat de eerste klacht over deze docent al uit 2012 stamt. De docent zou een student hebben geadviseerd 'met haar kut te gaan spelen', nadat zij bezwaar had gemaakt tegen het niet halen van twee vakken. Met de klacht werd niets gedaan, ook de docent werd niet op de hoogte gesteld over de gang van zaken.

Wel werd hij op de hoogte gesteld van een aantal anonieme klachten. Hierin werd hij onder andere beschuldigd van de opmerking 'Als ik je een harde schouderklop geef, valt je tampon er dan uit?' De docent betwist deze en andere uitlatingen. De HvA gaf ook hier geen gevolg aan afhandeling van de klachten.

In de jaren daarna kreeg de docent enkel positieve functioneringsbeoordelingen. Pas na de klacht in februari 2017 besloot de HvA hem te schorsen. Die schorsing werd meermaals verlengd en uiteindelijk omgezet in een schorsing voor onbepaalde tijd. Ook werd er een onderzoek ingesteld, uitgevoerd door een onafhankelijk adviesbureau.

Extra ontslagvergoeding
De rechter oordeelde dat het arbeidscontract vanaf 1 maart 2018 moest worden ontbonden. Niet op grond van de klachten maar op grond van een verstoorde arbeidsrelatie. Hierdoor heeft de docent recht op een ontslagvergoeding van ruim 55.000 euro. Bovendien oordeelde de rechter dat de HvA de klachtenprocedure dusdanig slecht heeft doorlopen, dat daar nog een extra vergoeding van 10.000 euro bij komt.

Een woordvoerder van de HvA laat weten de gang van zaken te betreuren en de protocollen aan te scherpen. "Dat zit hem onder andere in de feedback naar medewerkers, maar ook in het behandelen van anonieme klachten. Deze uitspraak helpt daarbij."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.