HvA krijgt extreem veel aanmeldingen numerusfixusopleidingen

De numerusfixusopleidingen in Amsterdam zijn flink overingetekend. Voor modeschool Amfi van de HvA zijn ruim drie keer zo veel geïnteresseerden als beschikbare plekken.

Studenten op de Erasmus Universiteit, waar de meeste overintekeningen van een fixusopleiding zijn Beeld anp
Studenten op de Erasmus Universiteit, waar de meeste overintekeningen van een fixusopleiding zijnBeeld anp

Het gaat om 1290 inschrijvingen voor 410 plekken. Ook voor numerus fixusopleiding (opleidingen waarvoor een beperkt aantal plekken beschikbaar zijn) toegepaste psychologie op de HvA zijn veel meer inschrijvingen dan er studenten kunnen worden geplaatst (970 aanmeldingen voor 365 plekken). Verder heeft de HvA overinschrijvingen voor fysiotherapie en forensisch onderzoek.

Daarmee heeft de Amsterdamse hogeschool de populairste fixus-opleidingen in het land. De 91 numerus fixusopleidingen in het land zijn dit jaar massaal overtekend door aspirant-studenten. In totaal hebben 46.542 studenten zich aangemeld terwijl er plek is voor 19.608, blijkt uit cijfers van Studiekeuze123.nl.

Beperkt plek
Voor komend collegejaar selecteren de universiteiten en hogescholen zelf de beste of meest bij de studie passende student voor studies waar maar beperkt plek is. De centrale loting voor deze populaire opleidingen is afgeschaft. Vooraf was de vrees dat de vervroegde aanmelding - 15 januari in plaats van 1 mei - voor weinig aanmeldingen zou zorgen, maar dat bleek ongegrond.

Op de VU zijn er vier opleidingen met een numerus fixus: geneeskunde (zoals overal het geval is), criminologie, international business administration en tandheelkunde. Op de UvA gaat het om biomedische wetenschappen, psychobiologie en geneeskunde en tandheelkunde. Voorheen konden studenten die gemiddeld een 8 of hoger stonden op hun eindexamen meteen worden toegelaten. Dat is afsgeschaft.

Landelijk is de meest geliefde fixusopleiding international business administration van de Erasmus Universiteit waar meer buitenlandse dan Nederlandse studenten op afkomen.

Studentenvakbond Lsvb volgt de populariteit van fixusopleidingen kritisch. "Wij vinden dat alle studenten in principe de opleiding moeten kunnen doen die ze willen volgen. Als dat niet kan, moet de capaciteit worden aangepast," aldus Jarmo Berkhout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden