HvA: Groot deel 'kledingberg' wordt niet gedragen

Gemiddeld hebben we in Nederland elk zo'n 170 kledingstukken in de kast hangen. Daarvan is dertig procent het afgelopen jaar niet gedragen, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Beeld Hans van de Woerd

Voor het onderzoek naar de 'kledingberg' die de consument vandaag de dag thuis heeft liggen, werden vijftig kledingkasten uitgemest. Daarmee is deze studie niet representatief voor alle kledingkasten in Nederland, haast HvA-onderzoeker Irene Maldini zich te zeggen.

Vijftig garderobes was al een grote klus, legt ze uit. Voor een representatieve steekproef moet men duizenden kasten doorvlooien.

Wel hebben de onderzoekers ervoor gezorgd dat ze de kledingkasten van uiteenlopende consumenten van binnen mochten bekijken - uit de stad of van het platteland, jong of oud, man of vrouw.

Niet bruikbaar
Op basis daarvan wagen ze zich aan de weinig verrassende conclusie dat vrouwen, twintigers en grotestadsbewoners meer kleding hebben dan mannen, ouderen en dorpelingen.

De onderzoekers hebben ook tweehonderd kilo kledingafval uit de bekende straatcontainers voor goede doelen doorzocht. Ze concluderen dat slechts negen van de veertig kledingstukken die we gemiddeld per jaar weggooien geschikt zijn voor hergebruik als tweedehandskleding.

Vijf kledingstukken zijn hooguit bruikbaar voor recycling van textiel. Ruim de helft stoppen we bij de rest van het huisvuil en dan worden ze meestal verbrand.

Zonde, vindt Maldini, dat we zoveel kleding weggooien of maar zo spaarzaam gebruiken. Want tegelijk blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau GFK dat de consument in Nederland jaarlijks 46 kledingstukken koopt, voor 16 euro gemiddeld.

Tweedehands
Het brengt Maldini tot aanbevelingen voor een bewustere omgang met kleding, door daar eens met andere ogen naar te kijken.

Zijn er geen andere combinaties mogelijk? En wat hangt er nu eigenlijk precies in de kast? In het buitenland zijn al ketens die hebben ontdekt dat ze met teruggehaalde tweedehandsjes van hun kledingmerk een extraatje kunnen verdienen. Tweedehandskleding zou toch al meer gepromoot moeten worden.

Studenten van de HvA bekijken de kledingberg Beeld Hans van de Woerd
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden