Plus

HvA-bestuurder Huib de Jong: 'We stonden in de UvA-schaduw'

Huib de Jong is de baas van de HvA. De hogeschool bungelde onderaan de waarderingslijst van de Keuzegids dit jaar, en scheidde na tien jaar van de UvA.

HvA-bestuurder Huib de Jong: 'Het gaat niet om de vraag of ik ook ergens een mening over heb' Beeld Ivo van der Bent
HvA-bestuurder Huib de Jong: 'Het gaat niet om de vraag of ik ook ergens een mening over heb'Beeld Ivo van der Bent

Bedeesd en vriendelijk. Degelijk en op de achtergrond. Huib de Jong (63) staat bijna vijf jaar aan het hoofd van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Vergeef hem zijn managementtaal, vraagt hij. Het besturen van een hogeschool is zijn tweede natuur geworden.

Eerder dit jaar scheidde de hogeschool (meer dan 45.000 studenten) van de Universiteit van Amsterdam en vorige maand eindigde de school onderaan het kwaliteitslijstje van de Keuzegids en als elfde op de Elsevierranglijst.

Wat is uw reactie op een laatste positie in een ranglijst als de Keuzegids?
"Mijn reactie is dat ik een beetje nijdig word. De HvA komt in ranglijstjes meestal op een betere plaats. Vaak komen we aan de bovenkant van de randstedelijke scholen, dus het is vervelend dat het nu niet zo is."

Op wie bent u dan nijdig?
"Ik trek me deze kritiek persoonlijk aan. Blijkbaar kunnen we het nog beter doen voor de ­student. Je kunt dit soort ranglijsten altijd relativeren maar je kunt ook aanpakken. De kritiek gaat vooral over roostering en begeleiding, ­zaken die belangrijk zijn voor een student."

Waarom krijgen jullie dat niet op orde?
"We zijn er druk mee bezig en stap voor stap worden we er beter in. Maar in de manier van organiseren is het complex."

U staat er niet om bekend om naar buiten te treden. U mengt zich niet in debatten.
"Nee, ik ben wel bestuurder bij de Vereniging Hogescholen, maar ik treed niet naar voren. Het gaat niet om mij, maar om hoe de HvA in beeld komt. Ontwikkelingen als de Digital Society School die we onlangs openden, de nieuw vormgegeven lerarenopleidingen bijvoorbeeld, zijn de belangrijke dingen. Niet de vraag of ik ook ergens een mening over heb."

Toen ik net binnen kwam hier, wist de ­receptionist niet wie u bent.
"Ik zit nog maar sinds begin dit jaar in dit gebouw. Ik denk dat ik binnen de HvA wel zichtbaar ben. Daar gaat het om. Studenten en docenten mogen hun ideeën en plannen in de media delen, daar geniet ik van. Het hoeft niet van één persoon te komen."

De HvA doet veel voor de stad, zeggen jullie bij de hogeschool regelmatig. Maar de gemiddelde Amsterdammer weet dat niet.
"Dat klopt. Dat kunnen we beter doen. We zijn bezig onszelf meer te profileren. Sinds maart pas zijn we weer een zelfstandige organisatie, los van de UvA."

Is de HvA te veel in de schaduw gebleven van de UvA?
"Ik denk het wel. De vanzelfsprekendheid waarmee de contacten werden gelegd met de UvA of via de UvA, heeft ervoor gezorgd dat de spotlights niet op de HvA kwamen te liggen. ­Sowieso is het hele hoger beroepsonderwijs in Nederland bescheiden."

Wat betekent de HvA dan voor de gemiddelde Amsterdammer?
"We zijn een onderwijsinstelling, dus de focus ligt op de manier waarop we onderwijs geven. We zijn een redelijk goede tot goede hogeschool. Die impact hebben we op de regio. 6000 tot 7000 studenten studeren jaarlijks af en treden toe tot de arbeidsmarkt."

"Het onderwijs raakt steeds meer verweven met de stad. We hebben Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling, BOOT, een instituutje dat we hebben opgericht dat binnen wijken spreekuren houdt, waar burgers vragen kunnen stellen aan de HvA. We doen spreekuren voor mkb'ers. Maar we hebben ook een bijdrage geleverd in de recycling van de stoeltjes in de Arena. Dat krijgt wel veel aandacht."

Als je kijkt naar hoeveel studenten binnen vijf jaar een diploma halen, is dat laag (57,6 procent). Zijn HvA-studenten ongemotiveerd? Een diploma kun je in vier jaar halen.
"Ik geloof dat iedere student die hier binnenkomt gemotiveerd is. De uitdaging voor het onderwijs is om studenten gemotiveerd te houden, door dipjes heen te komen. De studiesuccescijfers zijn wel beter geworden, we gingen van 55 procent tien jaar geleden naar ­bijna 60 nu, al moet het verder omhoog."

"We wijken daarbij niet af van andere hbo's. In het hbo heb je verschillende studenten. Waar ze op de universiteit bijna allemaal van het vwo komen, hebben wij hier mbo'ers, havisten en vwo'ers. Je merkt aan de dynamiek in de collegezaal dat je met verschillende groepen te maken hebt. In de Randstad heb je ook nog studenten van heel diverse achtergronden, dat maakt het uitdagend."

"Overigens heeft van de studenten die wel afstuderen 83 procent binnen drie maanden een baan. Met dat soort cijfers beteken je iets op de arbeidsmarkt."

U heeft onlangs besloten de laatste toren aan de Wibautstraat voor de Amstelcampus niet te bouwen. Daardoor moeten de economische opleidingen van de Wibautstraat weg, na twee jaar alweer, terug naar Zuidoost. Docenten en studenten zijn kwaad.
"Ons uitgangspunt is dat we zo veel mogelijk geld besteden aan onderwijs en onderzoek en niet meer dan noodzakelijk aan huisvesting. Daarom hebben we besloten af te zien van het eerdere plan om 85 miljoen euro te investeren in een nieuw gebouw. Als we onze ruimtes slim gebruiken, past alles in de bestaande gebouwen."

"Voor een paar opleidingen betekent dit dat zij van de Wibautstraat naar Zuidoost verhuizen. Daar maken medewerkers en studenten van die opleidingen bezwaar tegen. We laten nu uitzoeken of hun vrees dat niet alle opleidingen in het gebouw passen gegrond is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden