Huys: 'Holleeder in College Tour spannendste tv-moment ooit'

John van den Heuvel en Twan Huys hebben zich opnieuw uitgelaten over het interview met topcrimineel Willem Holleeder in College Tour. De twee kibbelden vanochtend tijdens het programma van 3FM-dj Giel Beelen. Vanavond gaf Van den Heuvel in RTL Boulevard aan het jammer te vinden hier ruzie over te maken. Twan Huys op zijn beurt in De Wereld Draait Door: 'Hij zit een beetje te kletsen. Hij moest met de billen bloot en kwam er niet uit'.

Suzanne Borgdorff
Twan Huys Beeld ANP
Twan HuysBeeld ANP

Holleeder zou nooit een podium moeten krijgen zoals in College Tour gebeurde, zo luidde de kritiek in De Telegraaf. Journalist Van den Heuvel staat daar nog steeds achter, zo laat hij weten in RTL Boulevard.

'Je zet iemand op een podium en je laat vragen stellen door studenten die je zelf niet durft te stellen. Je gaat iemand niet confronteren met belangrijke zaken waar hij niet op zou moeten reageren. In principe is alle kritiek die er vooraf is geweest uitgekomen'. Over de ruzie met Huys zegt hij: 'Ik vind het jammer om hier ruzie over te maken. Het gesprek was niet aardig'.

Billenkoek
Huys vertelt daarna zijn verhaal aan presentator Matthijs van Nieuwkerk. 'We kregen constant billenboek, tot aan RTL Boulevard vanavond. De macht van De Telegraaf is ongehoord, dat loopt door naar Wakker Nederland en Boulevard. Je staat met 10-0 achter, voordat je iets gemaakt hebt', verdedigt hij.

Volgens Huys krijgen kijkers van College Tour vanavond geen saai interview te zien, maar 'één van de spannendste opnames ooit gemaakt'. De presentator belooft dat er wel degelijk over de liquidaties zal worden gesproken, alsmede gebeurtenissen rond Holleeder in Thailand. Huys: 'Een student stelt de vraag 'Is uw leven een totale mislukking?' Dat wordt bevestigd'

Vertrouwelijk gesprek
Van den Heuvel bevestigt in Boulevard dat hij Holleeder per e-mail in januari heeft gevraagd een interview te doen. Huys betitelde dat als 'geen journalistiek', omdat Holleeder inzicht zou kunnen krijgen in de tekst en deze ook zou mogen wijzigen.

Van den Heuvel reageert: 'Het is onzin dat ik een uitgebreide onderhandeling zou hebben aangegeven. Het klopt dat ik heb aangegeven dat onjuistheden eruit gehaald mochten worden'. De laatste zin van de e-mail ging over exacte voorwaarden van het interview, waar nog een nader gesprek over gevoerd zou moeten worden.

Niet op terras
De journalist van De Telegraaf zou de Amsterdamse topcrimineel willen interviewen in een luxe villa. Van den Heuvel zegt daarover: 'Het moest een afgeschermde gelegenheid worden, een villa of hotel. Ik ga niet met die man op een terras zitten'. Hij geeft toe dat als Holleeder zou ingaan op een interviewverzoek hij dit zeker zal doen, maar er vond al eerder een gesprek tussen de twee plaats.'

'Daar was advocaat Stijn Frankken bij. Het betrof een 'twee uur durend vertrouwelijk gesprek', wat door Van den Heuvel wordt betiteld als 'niet fijn'. Holleeder was van mening dat de journalist een hetze tegen hem voerde en wilde uitleggen waarom. 'We hebben allebei ons ding kunnen zeggen en zijn toen uit elkaar gegaan', aldus Van den Heuvel. 'Hij is niet altijd blij met mijn verhalen, maar ze zijn gebaseerd op feiten'.

John van den Heuvel Beeld ANP
John van den HeuvelBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden