Huygens, superbrein

FRENK DER NEDERLANDEN

Alsof ik een ernstige ziekte onder de leden had: zo hartverwarmend was de steun die ik ontving naar aanleiding van het stukje over het geworstel met mijn computer. 'Heeft u uw leven alweer terug?' wilde menig lezer weten, maar dat kon ik helaas nog niet bevestigen. Weliswaar was de inhoud van het kreng gered, maar het lukte me maar niet verbinding met internet te maken. En zonder internet ben je als modern mens een roepende in de woestijn.

Ik werd overspoeld door tips en aanbevelingen. De één wist nog wel een wonderdokter voor me, de ander raadde me aan een externe harde schijf te kopen, en er was zelfs een bedrijf dat me een gratis antiviruspakket aanbood. Maar met een virus had mijn malheur niets te maken. Het probleem zat in de USB-adapter van mijn draadloze internetverbinding. Bij bepaalde updates van Windows crasht die; daar helpt geen lieve moedertje aan.

Op advies van de computertovenaar van de krant kocht ik daarom een nieuwe adapter, en nu was alles in orde, behalve dan dat ik voor contact met de buitenwereld een netwerksleutel nodig had.

Zuchtend schakelde ik mijn gehandicapte vriend uit. Ik was toe aan het echte werk en dat trof, want in het Science Park werd vandaag een supercomputer in gebruik genomen. Huygens is zijn naam, en Huygens kan dingen waar dat pc'tje van mij alleen maar van kan dromen.

In een stralend zonnetje vertrok ik van huis, maar toen de Watergraafsmeer naderde, werd ik met wiskundige precisie gebombardeerd door een inktzwarte regenwolk. Zo snel als een proton in een deeltjesversneller scheurde ik over de Molukkenstraat. Na de Hartmanbrug sloeg ik linksaf, de Caro-lina Mac Gillavrylaan in, vernoemd naar de hoogleraar chemische kristallografie ('Kunt u dat even spellen?'). Op het oude braakland was een compleet nieuwe wijk uit de grond gestampt, met studentenwoningen die hier residencia de estudiantes worden genoemd.

Langs het spoor fietste ik naar de Kruislaan. Het stikte hier van de afkortingen. Daar was Nikhef, het National Instituut voor Kernfysica en Hoge-Energie Fysica, daar CWI, het Centrum voor Wiskunde en Informatica, en daar Sara, de Stichting Academisch Rekencentrum Amsterdam.

Indrukwekkend, maar toch voelde ik me niet helemaal op m'n gemak, alsof ik, een geboren alpha, in een geheim genootschap was binnengedrongen. Maar eenmaal binnen kon ik zo doorlopen naar de collegezaal, waar al de hele dag de zegeningen van de supercomputer werden bezongen. De ruimte, een sombere doos van meetkundig verantwoord baksteen, zat vol knappe koppen. Overwegend mannen, met opvallend veel snorren en baarden. Niet iedereen was wakker.

Achter de katheder stond professor doctor ingenieur Henk A. Dijkstra, de man die in 1987 was gepromoveerd op de Maragoni convection under micro-gravity conditions, u weet wel. Ik sloot mijn ogen en luisterde naar zijn uiteenzetting over de derde dimensie, klimaatmodellen en algoritmiek. Huygens heeft een kracht van zestig tera-flops, oftewel 60.000.000.000.000 berekeningen per seconde. Dijkstra: ''Grenzen verleggen...en dromen waarmaken.''

Kort daarna zwaaide de deur open en daar was Ronald Plasterk, de minister die tussen de opening van de Week van de Alfabetisering en de uitreiking van een Gouden Kalf aan Rutger Hauer nog net even tijd had om Huygens in werking te stellen. Hij was weer thuis, onder professoren, en dat was te merken. Uit de losse pols hield hij een komisch verhaal over wetenschap en nadat hij op een rode knop had gedrukt, werden we getrakteerd op een spectaculaire lasershow.

Op dat moment piepte mijn telefoon: de netwerksleutel was gevonden. Thuis tikte ik de code in en eureka: ik was weer online.

Juichend balde ik mijn vuisten. Ik communiceer, dus ik ben.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden