Huygens College in West moet wijken voor vluchtelingen

In West verrijst een complex van 120 woningen voor alleenstaande vluchtelingen en jonge Amsterdammers. Het Huygens College moet wijken.

Michiel Couzy
Het Huygens College in West. Beeld Google Streetview
Het Huygens College in West.Beeld Google Streetview

Van deze 120 woningen is een derde bestemd voor statushouders, dat zijn vluchtelingen die hier mogen blijven. In de overige negentig huizen gaan jongeren wonen.

Corporatie Stadgenoot legt deze woningen van 35 tot 40 vierkante meter aan op het WG-terrein, het voormalige Wilhelmina Gasthuis, in het ­gebouw waar vroeger de psychiatrische kliniek SPDC huisde.

"We verwachten eind dit jaar klaar te zijn," zegt woordvoerder Pim de Ruiter van Stadgenoot. Half juli is er een informatiebijeenkomst voor buurtbewoners. Daarna moet het gebouw nog een woonbestemming krijgen en volgt de verbouwing.

Dependance
Op dit moment gebruikt het ­Huygens College, de overbuurman, dit gebouw als dependance. Op de begane grond heeft de vmbo-school acht klas­lokalen ingericht. Het Huygens College moet voor 30 september vertrekken uit deze lokalen.

"Dat is vervelend," zegt Roy de Haan, directeur van het Huygens College. "Stadgenoot doet niets onrechtmatigs, want we waren tijdelijk huurder, maar de opzegging komt toch onverwacht. We huren het gebouw al best lang namelijk." De school had graag wat meer tijd gehad, aldus de schooldirecteur.

Het Huygens College zal op korte termijn meer lokalen creëren in het hoofdgebouw aan de Tweede Constantijn Huygensstraat, onder meer in de aula. Daarna wordt gekeken of een deel van het schoolplein moet worden geofferd. Ook de antikraakhuurders in het gebouw moeten op korte termijn vertrekken.

Meer huizen nodig
Amsterdamse corporaties hebben de opdracht jaarlijks zo'n duizend woningen te regelen voor erkende vluchtelingen. Dit doen ze onder meer door een deel van de sociale huurhuizen die vrijkomen, toe te wijzen aan vluchtelingen, daklozen en andere kwetsbare groepen. Dit volstaat niet, daarom zijn meer huizen nodig.

In het voormalige GAK-gebouw in West heeft Stadgenoot ook al woningen aangelegd voor vluchtelingen en jongeren.

Discussie
Elders in de stad is discussie over grote wooncomplexen voor statushouders en studenten. Bewoners van IJburg protesteren tegen de plannen van de gemeente om 320 woningen aan te leggen in de Daguerrestraat. Nog eens twee complexen zijn gepland in de Van Lohuizenstraat en aan de Kruislaan, allebei in Oost.

Amsterdam heeft na de protesten op IJburg besloten om de drie ­complexen opnieuw ter discussie te stellen in de gemeenteraad.

Dit weekeinde komen buurtbewoners bij elkaar om de bouw van de 120 woningen in de Tweede Constantijn Huygensstraat te bespreken.

Volgens bewoner Ad Boer is de buurt officieel niet op de hoogte, maar heerst wel enige onrust. "Deze buurt is al zo zwaar belast met psychiatrisch centrum Mentrum en een grote school. Wordt dit niet te veel?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden