Huurwoning in Amsterdam 70 procent duurder dan elders

Een huurwoning in de vrije sector in Amsterdam is 70 procent duurder dan een vergelijkbare woning elders in Nederland.

ANP/Redactie
Voor huurprijzen blijkt vooral locatie van groot belang. Beeld Jean-Pierre Jans
Voor huurprijzen blijkt vooral locatie van groot belang.Beeld Jean-Pierre Jans

Dat blijkt uit een onderzoek van makelaarsvereniging NVM en Ortec Finance dat dinsdag is gepubliceerd. Den Haag (39 procent), het Gooi (37 procent) en Zuid-Kennemerland (36 procent) volgen Amsterdam op gepaste afstand. In Noordoost-Groningen liggen de huurprijzen juist ruim 22 procent lager dan het gemiddelde.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de huurprijzen in de vrije sector de afgelopen drie jaar sterker zijn gestegen dan de prijzen van koopwoningen. Met de sterkere stijging van de huren ten opzichte van de huizenprijzen is sprake van een duidelijke verandering ten opzichte van eerdere jaren.

'Slecht nieuws'
Tot 2013 waren prijsveranderingen op de huurmarkt juist minder groot dan op de koopmarkt, aldus de onderzoekers. Overigens bleef de ontwikkeling van de huurprijzen in de periode van 2005 tot en met 2015 achter bij de inflatie, de graadmeter voor de stijging van het algemene prijspeil.

"De bovenmatige prijsstijging is slecht nieuws voor consumenten die, om uiteenlopende redenen, zijn aangewezen op de vrije huurmarkt," zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. "Daar komt bij dat het aanbod in dit huursegment nog steeds te wensen overlaat."

Onderhoud
Voor huurprijzen blijkt vooral locatie van groot belang, maar ook omvang en onderhoud spelen een rol. Een 10 procent grotere woning levert 7 procent meer huur op dan een verder vergelijkbaar huis. De huur van een goed onderhouden huis is ruim een kwart hoger dan die van een slecht onderhouden woning.

De gemiddelde huurprijs van een zogeheten geliberaliseerde woning in Nederland is 1244 euro per maand. De huren zijn het hoogst in Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland, waar ze in de periode 2005 tot en met 2015 gemiddeld uitkwamen op 1107 tot 1429 euro per maand. In alle andere provincies bleef de huur in doorsnee lager dan 1000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden