Huurverlaging voor duizenden Amsterdammers

In Amsterdam krijgen vele duizenden huurders verlaging van hun huur doorgevoerd door de woningcorporaties. Het gaat gemiddeld om ongeveer dertig euro per sociale huurwoning per maand, met ingang van 1 oktober.

Beeld Floris Lok

Dit heeft de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) vanmorgen laten weten. De Amsterdamse woningcorporaties waren vanmorgen nog aan het inventariseren wie recht heeft op verlaging. De huurders worden per brief geïnformeerd. De verlaging kan vaak niet meteen worden doorgevoerd, maar dan krijgen huurders het bedrag met terugwerkende kracht teruggeboekt.

Het gaat in ieder geval om 1560 woningen van De Key, waarvoor de huren gemiddeld 35 euro zakken, 1260 woningen van De Alliantie, waarvoor de huren dertig euro daalt, en 1400 huizen van Eigen Haard, waarbij de daling gemiddeld ook dertig euro per maand bedraagt.

Ymere, Stadgenoot en Rochdale konden vanmorgen vroeg nog niet zeggen wie in aanmerking komt voor huurverlaging. Het betreft in ieder geval een klein deel van de ruim 189.573 sociale huurwoningen in handen van Amsterdamse corporaties.

Historische binnensteden
De verlaging is het gevolg van het nieuwe woningwaarderingstelsel, dat de locatie van woningen voortaan via de WOZ-waarde voor een kwart laat meewegen in de puntentelling die de huur bepaalt. Wonen in aantrekkelijke historische binnensteden wordt daardoor ook voor de laagste inkomens per saldo de komende jaren flink duurder. Dat geldt niet voor huurders in relatief onaantrekkelijke gebieden zoals Amsterdam Zuidoost en Nieuw-West.

Dat de huren van duizenden woningen in Amsterdam toch worden verlaagd overvalt de branche. De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) verwachtte niet dat veel huurders behoudens enkele uitzonderingen huurverlaging zouden krijgen. Oorzaak is dat de woningcorporaties bij hun huurders niet de 'maximaal redelijke huur' berekenen, maar de huren verlagen, aftoppen, tot gemiddeld 75 procent daarvan. Het verlagen van de maximaal redelijke huur leidt dan niet tot huurverlaging.

De Woonbond benadert dezer dagen leden om hen te adviseren de huurverlaging bij hun corporaties op te eisen. Amsterdamse corporaties geven hun huurders zo veel mogelijk 'pro-actief' de huur terug waar zij recht op hebben.

Omgekeerd zijn er ook veel huurwoningen waarbij de maximale huren stijgen. Dat geldt vooral voor populaire steden zoals Amsterdam. Dat probleem is in principe veel groter, maar spreekt echter op dit moment nauwelijks tot de verbeelding van de achterbannen van de huurdersorganisaties omdat de huidige huurders daar geen last van hebben. De hogere huren worden in de toekomst betaald door de zogenoemde nieuwe huurders en niet door 'zittende huurders'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden