Huurprijzen vrije sector rijzen pan uit in Amsterdam

De huren van vrije sector huurwoningen in Amsterdam zijn in het tweede kwartaal met 7,1 procent gestegen tot gemiddeld 2120 euro per maand. Op de tweede plaats staat Den Haag met een gemiddelde huur van 1398 euro, gevolgd door Utrecht met een huur van 1349 euro.

Ton Damen
Foto ter illustratie. Beeld Floris Lok
Foto ter illustratie.Beeld Floris Lok

Dit heeft het online platform Pararius met het hoofdkantoor in Amsterdam vanmorgen bekendgemaakt. De huren in de vrije sector in de hoofdstad stijgen meer dan twee keer zo hard als in de rest van Nederland. Landelijk stegen de huren in het tweede kwartaal 2,3 procent. Wel klommen de huren ook in veel andere grote steden sneller dan in de provincie, maar lang niet zo hard als in Amsterdam.

De huur per vierkante meter ligt in Amsterdam al op 20,68 euro, tegen 12,71 euro in de rest van Nederland. De huren in Eindhoven en Tilburg liggen vergeleken met andere stedelijke gebieden relatief laag. De gemiddelde huur in Eindhoven bedraagt 11,99 euro per vierkante meter en in Tilburg 10,05 euro.

In de rest van Nederland was Friesland hekkensluiter. Daar ligt de huur in de vrije sector nog op 8,16 euro per vierkante meter. Vorig kwartaal was Flevoland de provincie waar de mensen het minst graag een huis huren.

Directeur Jasper de Groot van Pararius wijst erop dat de huren van vrije sectorwoningen in Amsterdam sinds 2010 onafgebroken stijgen. De afgelopen vijf jaar stegen de huren van deze woningen in de stad met 28 procent. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is dat slechts tien procent van de Amsterdamse huizen een vrije sectorwoning is, terwijl de vraag naar woningen ongekend groeit.

Woningen met middenhuren
Meer dan de helft van alle 400.000 huizen in Amsterdam zijn sociale huurwoningen. Ruim dertig procent van de woningmarkt beslaat koopwoningen. Jongeren met gemiddelde inkomens zijn aangewezen op het restant. Woningen met middenhuren tussen de 750 en 950 euro per maand, die bestaan vrijwel niet in Amsterdam. Daarom concentreert de vraag naar huizen zich op de vrije sector.

De meeste starters op de Amsterdamse woningmarkt zijn jonge mensen met flexibele contracten. Als zij niets vinden in het segment middenhuur en geen geld heben voor 'dure huur', sluiten zij vaak groepscontracten om samen toch een dure woning in de vrije sector te huren.

De Groot van verhuurderssite Pararius wijst ook op de relatief grote werkgelegenheid in en om de stad. Dat trekt werkenden aan. Daardoor zijn er ook veel tweeverdieners zonder kinderen die naar de stad komen. 'Huishoudens met dubbele inkomens en weinig kinderen hebben het huurhuis ontdekt als flexibel en mobiel alternatief,' aldus De Groot. 'Een koopwoning is voor hen te veel een beslissing voor lange termijn.'

'Bovendien kampen starters die misschien wel voldoende inkomen hebben om te kopen met beperkte financieringsmogelijkheiden. Ook hebben ze vaak geen arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Voor hen is een huis in de vrije sector een uitkomst.'

Oververhitte woningmarkt
De prijzen van vrije sector-huurwoningen reflecteren volgens De Groot de oververhitte woningmarkt van Amsterdam. Alleen in het zogenoemde 'gereguleerde gebied' van sociale huurwoningen zijn de gevolgen minder duidelijk merkbaar.

Mede door de aanhoudend kunstmatig laaggehouden lage rente en het stilvallen van de bouw in de crisisjaren is ook de vraag naar koophuizen in de stad enorm gestegen, en het aanbod ook snel geslonken. Gisteren maakte de Rabobank Amsterdam bekend dat de prijsstijging van koopwoningen in Amsterdam nog zeker een jaar onverminderd doorgaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden