Huurprijzen in vrije sector stabiliseren

De huurprijzen van appartementen in de vrije sector in Amsterdam zijn het afgelopen kwartaal licht gestegen. Woningverhuursite Pararius spreekt van stabilisatie.

In de populairste stadswijken zou 'een huurplafond' zijn bereikt.Beeld Floris Lok

De gemiddelde huurprijs klom van 22,00 euro per vierkante meter naar 22,28 euro per vierkante meter, blijkt uit de donderdag bekendgemaakte Huurmonitor van Pararius.

De stijging volgt op een minieme daling in het eerste kwartaal, van 22,02 naar 22,00 euro per vierkante meter.

Woningmarktdeskundigen verwachtten al eerder een stabilisatie van de vrije sectorhuren omdat de huren in de vrije sector in de hoofdstad al enige tijd extreem hoog liggen, vooral vergeleken met het prijsniveau in de rest van Nederland.

Huurplafond
Mede onder druk van de verder gestegen prijzen van koophuizen, zijn de huren in Amsterdam per saldo toch nog verder omhoog gegaan.

In sommige stadsdelen daalden de huurprijzen echter, zoals in Noord van 17,83 naar 16,98 euro en in Oost, van 19,21 tot 18,58 euro. De prijzen in Zuidoost trokken juist fors aan, van gemiddeld 13,21 naar 13,76 euro per vierkante meter.

In de populairste stadswijken Centrum en Zuid zou volgens Pararius 'een huurplafond' zijn bereikt.

In het centrum stegen de huren licht, van 24,56 naar 24,93 euro, in Zuid klommen de huren van 23,06 naar 23,67 euro per vierkante meter. In het vierde kwartaal van 2016 lagen de huurprijzen in het centrum van Amsterdam echter hoger, op 25,09 euro per vierkante meter.

Pararius signaleert dat de gemiddelde huurprijzen van huizen binnen de Randstad, inclusief Amsterdam, uiteindelijk lijken te stabiliseren.

Bovendien stijgen de prijzen in het achterland snel, zodat sprake is van een inhaaleffect. Volgens Pararius stijgen de huren buiten de Randstad momenteel twee keer zo snel als binnen de grenzen van de Randstand.

Olievlek
Jasper de Groot, directeur van Pararius, zegt dat in heel de Randstad de huren een top hebben. Als een olievlek breidt het snelle marktherstel zich uit, vanaf Amsterdam richting de rest van Nederland.

Door het structurele woningtekort blijft volgens De Groot immers permanent druk op de markten van zowel koop- als huurwoningen staan.

In de rest van Nederland stegen de huurprijzen gemiddeld van 14,70 euro naar 14,85 euro per vierkante meter. Huurders in heel Nederland betalen dit jaar gemiddeld ongeveer tien procent meer huur voor hun vrije sectorwoning dan vorig jaar.

De gemiddelde huren van vrije sectorwoningen stegen binnen de Randstad met 4,7 procent vergeleken een jaar geleden. In Limburg, Overijssel en Friesland waren de huurstijgingen bijna drie keer zo hoog. In Groningen en Flevoland bedroegen de stijgingen in een jaar tijd respectievelijk 17 en 23 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden