Update

Huurprijzen in tien regio's toch omhoog, woonbond procedeert

Verhuurders mogen de huren in tien regio's gewoon verhogen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag geoordeeld.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen tegen minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken vanwege zijn besluit om de maximaal toegestane huren in deze gebieden omhoog te schroeven.

Schaarse woningmarkt
Sinds 1 oktober mogen verhuurders in tien regio's (140 gemeenten) met een schaarse woningmarkt hun woningen tot 25 punten extra geven in het woningwaarderingsstelsel. Dit systeem bepaalt hoeveel een verhuurder maximaal voor een woning mag vragen. Door de maatregel kunnen de huurprijzen van sociale huurwoningen met maximaal 123 euro stijgen. Dat geldt overigens niet voor bestaande, maar alleen voor nieuwe huurcontracten.

De huurdersverenigingen stelden onder meer dat de minister de maatregel nam zonder de wet te wijzigen, terwijl hij zelf zou hebben gezegd dat dat wel nodig is. Volgens de rechtbank heeft Donner het besluit echter wel degelijk mogen nemen.

Verder procederen

De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam procederen verder om de verhoging van de maximaal toegestane huurprijs in tien regio's weer van tafel te krijgen. Zij beginnen nu een bodemprocedure.

'Het is betreurenswaardig dat we niet in het gelijk zijn gesteld', aldus een zegsman. 'Wij vinden dat de kortgedingrechter de overheid te veel ruimte geeft.' De huurdersverenigingen zien echter ook lichtpuntjes in de uitspraak. Zo blijkt daaruit dat de minister de Kamer herhaaldelijk onjuist heeft geïnformeerd, zegt de woordvoerder van de Woonbond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden