Opinie

'Huurprijs vrije sector moet gereguleerd'

Evert Bartlema, directeur van !Woon, een organisatie voor bewonersondersteuning in Amsterdam, pleit voor regulering van het woonsegment tussen 720 en 1000 euro.

Beeld anp

Dat Frank van Blokland als vertegenwoordiger van beleggers in Het Parool van afgelopen zaterdag pleit tegen regulering van de vrijesectorhuur, is niet zo gek. Maar het lijkt alsof hij geen idee heeft van wat er in Amsterdam aan de hand is en ook niet op de Haagse actualiteit heeft gelet. Volgens Van Blokland is de wens om meer te reguleren gebaseerd op beeldvorming over excessieve huren in de stad. Beeldvorming? Misschien wil hij eens aanschuiven bij een van onze spreekuren. Dan zal hij ontdekken dat huurders in de vrije sector steeds vaker de hoofdprijs betalen, omdat zij geen keus hebben. Of na een excessief - maar marktconform - huuraanpassingsvoorstel de stad uitgaan. Of tot ver na hun dertigste een dure woning delen.

Woningwaarderingspunten
Al in 2017 was de gemiddelde huur van een beschikbaar komende huurwoning in de particuliere sector 1327 euro. Er zijn nog wel nog zo'n 50.000 huurwoningen van particulieren in het gereguleerde segment (met huren onder 720 euro), maar zodra die vrijkomen, schieten de huren door het dak en slaan het middensegment over. Dat komt doordat de WOZ-waarde van de woning sterk meetelt in de woningwaarderingspunten. Hierdoor zijn in Amsterdam zelfs de kleinste woningen makkelijk te liberaliseren. Van Blokland biedt aan dat zijn achterban meer transparantie brengt in de prijsvaststelling, zodat huurders beter kunnen beoordelen wat excessief is in de Amsterdamse markt. Maar dat zien ze allang.

Wat wel helpt is de WOZ minder sterk meetellen in de woningwaardering, dan blijven meer woningen onder 720 euro. Wat nog meer helpt is regulering van het segment tussen 720 en 1000 euro.

Maximeren
Anders dan Van Blokland stelt is extra regulering niet alleen een wens van GroenLinks en SP. Ook minister Ollongren ziet in dat er iets moet gebeuren. Twee weken geleden kondigde zij in een brief aan de Tweede Kamer aan de door Blokland verfoeide 'noodknop' uit te werken, zodat gemeenten tijdelijk de aanvangshuurprijs in de vrije sector kunnen maximeren op basis van de WOZ-waarde. Ook overweegt ze het aandeel van de WOZ-waarde in de woningwaarderingspunten te maximeren. Het zou mooi zijn als die overweging leidt tot maatregelen. Het zou nog mooier zijn als er vaart wordt gemaakt.

Evert Bartlema, directeur van !Woon, organisatie voor bewonersondersteuning in en om Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden