'Huurhuis te duur voor lage inkomens'

De huren van sociale huurwoningen stijgen door de Donnerpunten, de door minister Piet Hein Donner ingevoerde waarderingspunten, sneller dan verwacht. De huizen worden zeker in schaarstegebieden als Amsterdam te duur voor de doelgroep. Dit zeggen de Huurdersvereniging Amsterdam en de Woonbond, op grond van cijfers die ze hebben verzameld. Die cijfers staan in het vandaag verschenen rapport Stop de Donnerhuren. Het onderzoek was landelijk, maar bijna de helft van de reacties kwam uit Amsterdam.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De gemiddelde prijs van een sociale huurwoning klom het afgelopen jaar van 474 naar 568 euro per maand, zeggen de rapporteurs. Eén klager meldde dat hij verwacht dat de huur van zijn driekamerwoning van 530 euro stijgt naar het nieuwe maximum van 780 euro. Nieuwe huurders betalen soms honderden euro's meer dan hun buren voor hetzelfde huis, doordat die buren er voor de nieuwe puntentelling al woonden.

De huurquote - het deel van het inkomen dat mensen kwijt zijn aan huur - steeg dit jaar volgens de onderzoekers naar gemiddeld 42 procent. Dat is te veel voor deze groep, zeggen de huurdersclubs.

Hoop opgegeven
Een tweede probleem is volgens het rapport dat huurders met lage huren hun hoop op een wooncarrière hebben opgegeven. Zeventig procent besluit niet meer te verhuizen, omdat dat hun honderden euro's meer huur gaat kosten zonder dat het wooncomfort stijgt.

Voor huizen in gebieden waar sociale woningen schaars zijn, worden vanaf 1 oktober vijftien tot 25 extra punten gegeven, waardoor verhuurders maximaal 123 euro meer mogen vragen.

Het aanbod van sociale huurwoningen met huren tussen de drie- en vijfhonderd euro nam volgens het rapport fors af. Een deel van de huurwoningen komt door de Donnerpunten boven de huurgrens van 664,66 euro terecht, en wordt vrijesectorwoning. Tegelijkertijd steeg het aandeel woningen met huren van rond de 650 euro. Deze huren zijn, aldus de huurdersorganisaties, niet redelijk omdat de huurders veelal niet meer inkomen hebben dan 38.000 euro bruto per jaar.

'Effecten nihil'
Het kabinet en de Amsterdamse woningcorporaties hadden vooraf gesteld dat de effecten van de Donnerpunten nihil zijn. Ze zouden niet of nauwelijks gevolgen hebben voor oude huurders. Bovendien zouden corporaties vrijwillig afzien van maximale huurverhogingen.

De cijfers spreken dit nu tegen, aldus de huurdersorganisaties. Ze zijn verenigd in het Actiecomité Huurders Bedonnerd, waarbij verder de Amsterdamse afdelingen van PvdA, GroenLinks en SP zijn aangesloten.

Ook de waarde van een huis is een factor. Bij een WOZ-waarde hoger dan 2900 euro per vierkante meter komen er 25 punten bij, anders vijftien punten. De 25 extra punten geven verhuurders het recht tot 123 euro meer huur te vragen. Bij vijftien punten extra is het 73 euro. Bij verhuizing worden ook huurders die al een sociale huurwoning hadden, aangemerkt als nieuwe huurders. Naar het inkomen wordt niet gekeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden