Huurdersvereniging gaat zich richten op jonge huurders

De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) gaat de aandacht verleggen van oudere huurders naar jongeren, studenten en jonge gezinnen. De vereniging wil meer betekenen voor nieuwe groepen huurders die nog in Amsterdam gehuisvest moet worden.

Winnie Terra, voorzitter van de Huurdersvereniging Amsterdam (HA). Beeld Mats van Soolingen
Winnie Terra, voorzitter van de Huurdersvereniging Amsterdam (HA).Beeld Mats van Soolingen

Dit is het voorstel van Winnie Terra, voorzitter van de Huurdersvereniging Amsterdam (HA). Ze heeft de leden deze week een 'vernieuwingsagenda' gestuurd, voorstellen om de vereniging drastisch te vernieuwen en te professionaliseren. Eind deze maand besluiten de leden over de voorstellen. Ook bepalen ze of de de termijn van Terra als voorzitter wordt verlengd.

De HA bevindt zich in een richtingenstrijd tussen oude en nieuwe groepen huurders. De leiding van de HA kiest voor vernieuwing. "De huidige huurders van sociale huurwoningen hoeven zich niet zo veel zorgen te maken," zegt Terra in een toelichting. "Die zijn wettelijk goed beschermd tegen huurverhogingen. Ook kunnen ze hun huis niet uitgezet worden. Ze betalen gemiddeld ongeveer 450 euro huur. Ze wonen op goede plekken in de stad."

Vrije sector
De HA moet volgens haar opkomen voor de zwakkeren in de samenleving. Dat zijn volgens haar al die mensen die nog geen huis hebben en voor wie vrije sector financieel onbereikbaar is. Nieuw is dat de Huurdersvereniging zich, als Terra haar zin krijgt, ook moet bezighouden met de vrije sector.

"Veel Amsterdammers wonen in geliberaliseerde corporatiewoningen met middenhuren. Zij kunnen forse huurverhogingen voor de kiezen krijgen. Het wordt tijd dat de Huurdersvereniging zich met deze groeiende groep huurders gaat bezig houden."

Studenten
Ook de structuur van de vereniging moet volgens Terra worden opgepoetst. De HA is opgebouwd uit leden van Huurdersverenigingen in de stadsdelen en Huurderskoepels van de woningcorporaties. Maar huurders in de vrije sector of huurders van particuliere sociale huurwoningen zijn nauwelijks lid. Terra wil dat veranderen: "De energie van de vereniging moet straks bij wijze van spreken voor vijftig procent naar de huidige leden gaan. De andere helft moet naar nieuwe huurdersgroepen gaan."

In haar brief aan de HA-leden spreekt ze van het 'verbreden van de achterban'. Ze wil ruimte voor nieuwkomers met andere huisvestingsbehoeften. De eerste resultaten zijn er. Er komen al studenten van de ASVA en Duwo naar de ledenvergaderingen van de HA, zo schrijft Terra in de brief.

Lage inkomens
Terra's conclusies sluiten volgens haar nauw aan bij een recent onderzoeksrapport naar het functioneren van de HA door oud-vakbondsman en oud-stadsdeelbestuurder Dirk de Jager (GroenLinks). Hij ziet drie mogelijkheden voor de vereniging: opsplitsen in huurdersverenigingen en de koepels, vernieuwen en verbreden of opgaan in de Woonbond. De HA koos twee maanden geleden voor het tweede scenario, vernieuwen, maar toen moest dat nog uitgewerkt worden.

De HA moet zich volgens Terra blijven inzetten voor lage inkomens die tussen wal en schip dreigen te vallen. "Mensen met AOW en een klein pensioentje bijvoorbeeld. Ze hebben een inkomen van 22.000 euro, krijgen geen huurtoeslag, en vallen overal buiten de boot. Deze mensen moeten, als ze 500 euro huur betalen, huurverlaging krijgen."

"Maar ik ken ook een echtpaar van zestig jaar, 60.000 euro inkomsten, die 6,5 procent meer huur moeten betalen, binnen een sociale huurprijs van 500 euro. Ik vind het te rechtvaardigen dat zij iets meer betalen en verschil hierin soms met huurderskoepels en huurdersverenigingen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden