Huurdersvereniging Amsterdam stelt nieuw interim-bestuur aan

De Huurdersvereninging Amsterdam (HA) heeft op een gespannen en aanvankelijk emotionele ledenvergadering gisteren in vergadercentrum Meevaart een nieuw interim-bestuur aangesteld. Ook werd de jaarrekening over 2016 vastgesteld.

Huurwoningen in de Kerkstraat. Beeld Het Parool
Huurwoningen in de Kerkstraat.Beeld Het Parool

Daarmee heeft de HA voldaan aan enkele voorwaarden van de gemeente Amsterdam, die eerder deze week de subsidieverlening stopzette. Dat gebeurde nadat vier van de vijf bestuursleden van de HA waren opgestapt en bij de gemeente vermeende malversaties meldden door de penningmeester en de interim-directeur. De gemeente eist overigens een door een onafhankelijke accountant ondertekende nieuwe jaarrekening over 2016. Die accountantsgoedkeuring is er nog niet.

Donderdagavond verstevigden penningmeester Jan Kok en interim-directeur Winnie Terra hun positie. Een motie van huurdersvereniging De Pijp en Huurdersbelang Zuid, die hun schorsing eisten, stond wel op papier, maar werd niet ingediend. Al bij het vaststellen van de agenda liepen vier van de twaalf aangesloten lokale huurdersverenigingen boos weg. Dat waren behalve de verenigingen De Pijp en Zuid, ook de verenigingen in Westerpark en Oost. De motie ging daarmee ook de deur uit.

Aangifte bij dreigmails
De vergadering ging strak geleid verder. Acht van de twaalf bij aanvang aanwezige leden van de HA vergaderden verder en gingen in grote lijnen akkoord met de voorstellen van het enig overgebleven bestuurslid, penningmeester Kok.

De vergadering werd mede in het gareel gehouden door een technisch voorzitter, die tijdens de vergadering toetrad tot het nieuwe interimbestuur. Ook was er een advocaat van de HA aanwezig.

Verder is op de vergadering gemeld dat aangifte bij de politie gedaan zou worden als sprake zou zijn van nieuwe dreigmails. Ook werd gewaarschuwd tegen publiciteit en werd door de technisch voorzitter gesteld dat de HA onder curatele is gesteld, doordat leden naar de pers zijn gestapt.

Volgens ad-interim directeur Winnie Terra is de vergadering succesvol verlopen. Zij kondigt aan dat hierover binnenkort een persbericht zal verschijnen.

Lees ook: Waar draait de crisis bij Huurdersvereniging Amsterdam om?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden