Huurdersclub wil 'klein dorp in de stad zijn' op IJburg

De Warren is de eerste Nederlandse nieuwbouwwooncoöperatie voor huurders. De vereniging is hard op weg haar droom te realiseren: huurwoningen op Centrumeiland.

Ton Damen
Artist impression van de nieuwbouw op Centrumeiland Beeld Natrufied Architecture
Artist impression van de nieuwbouw op CentrumeilandBeeld Natrufied Architecture

"Wij proberen met mensen met midden- of lage inkomens goede en duurzame huurwoningen te bouwen," aldus Chandar van der Zande, een van de zes initiatiefnemers van Wooncoöperatie De Warren.

"De huurders beslissen alles zelf binnen de vereniging. Ze hebben invloed op het ontwerp, de verdeling van de woningen, bepalen de functies die erin komen, maar alles onder het beding dat het kostendekkend is. Voorop staat dat de coöperatie geen winst maakt."

Volgende week presenteert Van der Zande het ontwerp aan wethouder Laurens Ivens (Wonen). De Warren is een wooncoöperatie die twintig sociale huurwoningen bouwt van 20 tot 40 vierkante meter.

Ook komen er twaalf middenhuurwoningen van ruim 50 tot 65 vierkante meter voor gezinnen en gemeenschappelijke vertrekken, zoals een klein theater, co-werkplekken en een yogaruimte.

Anders dan de meeste coöperaties is De Warren geen stichting waarbij het bestuur beslist, maar een vereniging, waar de leden zeggenschap hebben. De initiatiefnemers zijn allen werkzaam bij duurzame, culturele, ideële of kunstzinnige organisaties.

Jungle in de stad
De Warren wil, aldus pionier Van der Zande, antwoord geven op prangende vragen van bewoners. "Wij willen een klein dorp zijn in de stad. Mensen moeten voor elkaar kunnen zorgen. We willen een grote stap vooruitzetten als het gaat om milieuvriendelijk wonen."

"We bouwen duurzaam, energieneutraal, met natuurlijke materialen, veelal met hout." Rain proof en groene daken horen daarbij. "We maken met biodiverse planten een jungle in de stad."

Het gaat om een sociale en betaalbare plek, stelt Van der Zande. De sociale huurwoningen kosten tot 710,68 euro per maand, de andere tussen dat bedrag en duizend euro. Iedere bewoner heeft evenveel stemrecht in de vereniging en, ook voor bewoners van sociale huurwoningen.

Van der Zande: "In de stad zien we dat de huren steeds hoger worden en de huizen veel kleiner. Dat proces doorbreken wij."

Duitse GLS Bank
De bouwkosten bedragen 5,5 miljoen euro, die van de in eeuwigdurende erfpacht af te nemen grond rond de 1 miljoen euro. Het geld voor de stichtingskosten wordt geleend door GLS Bank in Duitsland. Nederlandse banken zijn niet ingesteld op het lenen van geld aan coöperaties voor huurwoningen.

De Duitse bank had vanaf het begin meer begrip voor het plan een coöperatie voor huurders in het leven te roepen. De bank leent ruim 75 procent van alle kosten. Voor het overige worden fondsen aangesproken en obligaties tegen een marktconforme rente - momenteel 2,4 tot 3 procent - uitgeschreven.

null Beeld Natrufied Architecture
Beeld Natrufied Architecture

Coöperaties in Amsterdam

Sinds vijf jaar zijn er veel initiatieven van groepen die huurwoningen willen bouwen en beheren. Weinigen zijn erin geslaagd het principe van de oude woningbouwvereniging te evenaren, waarbij huurders zonder winstoogmerk betaalbare huizen bouwen, ­beheren, en hun vereniging besturen.

De Warren is de eerste wooncoöperatie in Nederland die functioneert volgens de wet uit 2016, gebaseerd op een plan van PvdA'er Adri Duivesteijn, waarbij huurders beschikken over hun eigen huizen.

Een ander initiatief kwam van Copekcabana uit de Van der Pekbuurt in Noord. Zij probeerden huurwoningen in handen te krijgen, maar eigenaar Ymere wilde de woningen niet verkopen, nadat de marktprijzen gestegen waren. Het plan is in uitgeklede vorm doorgegaan, waarbij Ymere de huizen behoudt en de bewoners zeggenschap krijgen.

Al enkele jaren probeert 4Winden wooncoöperaties te stichten, hetgeen alleen in dure huur lukte. Nieuwe zelfbouwhuurwoningen zijn door de gemeente gepland op het Havenstraatterrein en het Archimedesplantsoen. Het inschrijvingsproces moet nog beginnen.

De oudste Amsterdamse coöperatie is De Samenwerking uit 1909, maar die bouwt niet meer en heeft geen sociale huurwoningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden