Plus

Huurders spookziekenhuis MC Slotervaart werken gewoon door

Van een wortelkanaalbehandeling tot de bereiding van chemotherapie. Het MC Slotervaart mag dicht zijn, in het gebouw gebeurt nog van alles.

Malika Sevil
Van alles in MC Slotervaart herinnert aan het ziekenhuis. Rond de onttakeling werken de huurders door. Beeld Joris van Gennip
Van alles in MC Slotervaart herinnert aan het ziekenhuis. Rond de onttakeling werken de huurders door.Beeld Joris van Gennip

Wie door de ramen van MC Slotervaart tuurt, ziet een spookziekenhuis. De vitrages hangen rommelig en grauw voor vieze ramen. Binnen ligt een wachtkamer er verlaten bij. Op een tafel staat een pot suiker met een laagje stof op het deksel.

Op de gevelstenen groeit groene aanslag - een lichte associatie met het sprookje van Doornroosje dringt zich op. Alsof, na het faillissement van MC Slotervaart in oktober en het vertrek van bijna alle medewerkers in december, het ziekenhuis is bevroren in de tijd.

Dat is schijn. Aan de buitenkant is niet te zien dat binnen nog volop wordt gewerkt. Tientallen mensen reizen dagelijks naar de betonnen kolos, werknemers én patiënten. MC Slotervaart mag opgedoekt zijn, er zitten nog allerlei huurders in het pand. De helft van de oorspronkelijke gebruikers is vertrokken, maar zeven bedrijven draaien nog altijd her en der in het lege ziekenhuis. Ze kunnen weg, maar doen dat vooralsnog niet. De redenen lopen uiteen. De één kan simpelweg niet weg, omdat er veel investeringen in de inrichting zijn gedaan. De ander wil niet weg vanwege de locatie dicht bij de Ring. En dan is er ook nog altijd hoop voor de toekomst.

Gloednieuw
Tandarts Richard Matulewicz zit al dertig jaar met zijn praktijk in het Slotervaart. "Ik heb even overwogen om te vertrekken, maar een verhuizing is duur. Je weet niet of de patiënten met je meegaan." Bovendien is hij aan het Slotervaart verknocht. "Kijk nou wat een uitzicht." Tegelijkertijd is de jeu er wel af, zeg hij. "De warmte en gezelligheid, met al die mensen die er werkten, is weg. Dat is triest."

Grote huurders zijn er ook: het gloednieuwe laboratorium van Atalmedial (zie kader). Verder heeft buurziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek zijn apotheek in MC Slotervaart. Daar worden de medicijnen bereid voor de patiënten, zoals chemotherapie. Deze apotheek zal op den duur verhuizen naar een farmaceutisch centrum dat momenteel naast het AvL wordt gebouwd.

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

De bijzonderste huurder is Di-AcetylM, producent van medicinale heroïne. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid maakt de bv het verdovende middel, dat onder begeleiding van hulpverleners aan drugsverslaafden worden toegediend. MC Slotervaart had 49 procent van de aandelen, het Antoni van Leeuwenhoek 51 procent.

Naargeestig
Alledaagser is kinderopvang Small Steps, dat een plek huurt met een eigen opgang. Ergatis verzorgt hier medische second opinions voor zieke werknemers.

Volgens een woordvoerder van MC Slotervaart probeert de curator het pand voor de huurders aantrekkelijk te houden: werkplekken worden schoongemaakt, het restaurant is open en er blijft beveiliging.

Alleen, met de beste wil van de wereld is een verlaten ziekenhuis, en daar is Slotervaart geen uitzondering op, niet sfeervol te krijgen. "Een patiënt vond dat het er naargeestig uitziet. Ja, ik kan er bloemen neerzetten, maar het blijft een leeg ziekenhuis," zegt de locatiemanager van huurder Mondzorg Poli, Petra van Wijngaarden.

Tafeltennis
Maarten Muijen, tandarts en directeur van de Mondzorg Poli begint van lieverlee een beetje charme te zien in de situatie. Hij wijst op een tafeltennistafel in de gang. "Die stond er ineens. Soms staan de medewerkers die de patiëntendossiers verwerken, zich hier af te reageren."

De Mondzorg Poli is een back-up voor mensen die geen eigen tandarts in de stad hebben, voor toeristen in acute nood, en bij noodgevallen voor gewone Amsterdammers met een eigen tandarts als die niet beschikbaar is. De poli behandelt twintig tot dertig patiënten per dag. Van mensen met abcessen, ontstoken kiezen tot uitgeslagen tanden - allemaal spoedgevallen.

Toen MC Slotervaart failliet ging, was het ook bij Muijen een gekkenhuis. "Mijn telefoon stond roodgloeiend van de tandartsen die wilden weten of we dicht waren. We hebben vervolgens een brief aan 700 tandartspraktijken gestuurd met de boodschap: Wij blijven open!"

In de chaos van het faillissement, eind oktober en november, ging de patiëntenstroom door een dip, zegt Muijen. "Als mensen een tandarts na sluitingstijd bellen, krijgen ze via een bandje het nummer van de Mondzorg Poli. Ja, denken mensen dan, dat ziekenhuis is dicht, die poli vast ook."

De huurders missen behalve de reuring van het ziekenhuis, ook zeker specialisten van het Slotervaart. Matulewicz sparde er met de kaakchirurgen van het ziekenhuis. Ook de verzekeringsartsen van Ergatis werkten bij het stellen van een second opinion samen met een specialist. Meestal was dat een orthopedisch chirurg, een internist of een longarts, zegt directeur Bas Tomassen van Ergatis. "De meeste uitvalsklachten van werkenden zitten in het bewegings­apparaat, de luchtwegen of de organen."

Fysiotherapiepraktijk
Dat hele netwerk is verbroken. Er liggen inmiddels weer nieuwe lijntjes naar specialisten in andere, verder weg gelegen ziekenhuizen, maar de meeste huurders van het Slotervaart hopen dat ze weer buren uit de zorg krijgen.
Matulewicz: "Met een Alzheimercafé op de begane grond, een diagnostisch centrum en een fysiotherapiepraktijk. De spullen staan er nog!"

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Aderlating voor lab
Tegen het fikse bedrag van bijna vijf miljoen euro liet Atalmedial vorig jaar een volledig gerobotiseerd laboratorium in MC Slotervaart inrichten. Bloed, ontlasting of urine van patiënten wordt hier onderzocht. Het hypermoderne lab was amper klaar of het ziekenhuis viel om. Dat moet een enorme klap zijn voor Atal­medial, want volgens bronnen was MC Slotervaart, met haar 56.000 patiënten, goed voor tonnen omzet per maand.

Een woordvoerder van het lab houdt het erop dat er 'minder werk' is. Ontslagen zijn er volgens haar niet gevallen. Er is wel een vrijwillige vertrekregeling 'waar sommige collega's gebruik van hebben gemaakt'. Tien procent van de aandelen van Atalmedial zit in de boedel van het failliete MC Slotervaart, maar volgens de woordvoerder kan Atalmedial gewoon doorgaan met haar activiteiten.

Hels Karwei
De huurders van het Slotervaart willen graag weten wat er met het pand gaat gebeuren, maar hun geduld wordt danig op de proef gesteld. De verkoop van het complex lijkt nog ver weg. De curatoren en de gemeente gaan over deze kwestie namelijk rollebollend over straat.

Het stadsbestuur, dat hier graag een zorgcluster houdt, heeft kort na het faillissement een voorkeursrecht bij verkoop gevestigd. De curatoren van MC Slotervaart hebben daar bezwaar tegen gemaakt.

Vijftig zorgmedewerkers van MC Slotervaart zijn nog altijd bezig met het verwerken van de patiëntendossiers. Patiënten die hun medische gegevens opvragen, kunnen die in het ziekenhuis ophalen. Nog dagelijks lopen patiënten met hun dossier op een usb-stick het Slotervaart uit.

Het verwerken van de tienduizenden dossiers is een hels karwei volgens Marcel Paapst, woordvoerder van de curatoren. "Er zijn kilometers aan papieren dossiers tot tenminste vijftien jaar geleden, zowel intern als extern opgeslagen. Honderdduizenden dossiers zijn digitaal gearchiveerd, maar er ligt ook weefsel van ex-patiënten. Als dat wordt opgevraagd, moet dit beschikbaar zijn."

De curatoren onderzoeken tevens de mogelijkheden voor 'een duurzame oplossing van de opslag van de medische dossiers'.

Er lopen verschillende onderzoeken naar het faillissement van het ziekenhuis en de veiligheid van de patiënten in de chaos die daarna ontstond.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden